in

BLISKOISTOČNI SUKOB: Zvaničnik Hamasa – Bez napretka u pregovorima o prekidu vatre

“Nema promene u poziciji izraelskih okupatora i stoga nema ništa novo u pregovorima u Kairu. Još nema napretka”, rekao je on, nakon sastanka u Kairu.

Ranije danas, egipatski državni kanal Al-Kahera News citirao je visoki egipatski izvor koji je rekao da je postignut napredak u pregovorima.

Izrael i Hamas su u nedelju poslali timove u Egipat nakon što je u subotu stigao direktor CIA-e Vilijam Berns, čije prisustvo je nagovestilo pritisak SAD za postizanje sporazuma kojim bi se oslobodili taoci u Gazi i ublažila tamošnja humanitarna kriza.

Izrael i Hamas, koji ratuju u Pojasu Gaze od oktobra, do sada nisu uspeli da reše nesuglasice oko svojih glavnih zahteva. Hamas zahteva okončanje izraelske ofanzive i potpuno izraelsko povlačenje sa razorene teritorije, dok Izrael želi sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze u zamenu za izvestan broj Palestinaca u njegovim zatvorima bez obaveze da okonča rat.

Hamas je u nedelju ponovio svoje zahteve, u šta ulazi i trajan prekid vatre, povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, povratak raseljenih Palestinaca, kao i razmena palestinskih zatvorenika za izraelske taoce.

Rat između Izraela i Hamasa izbio je 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa upala na jug Izraela i ubila oko 1.200 ljudi i otela više od 250. U ratu je ubijeno više od 33.100 Palestinaca, tokom izraelske ofanzive na Pojas Gaze, istaklo je ministarstvo zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

10.25 – Australija: Objašnjenje Izraela o smrti humanitarnih radnika nezadovoljavajuće

Australijski premijer Entoni Albaneze izjavio je danas da Izrael i dalje nije pružio zadovoljavajuće objašnjenje za smrt sedam humanitarnih radnika prošle nedelje, kao i da je Australija imenovala bivšeg visokog zvaničnika vojske da prati izraelsku istragu o tom incidentu.

9.21 – Izraelska vojska: Eliminisan jedan od komandanata elitne jedinice Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je eliminisala jednog od komandanata elitne jedinice Radvan, u vazdušnom napadu na jug Libana.

6.43 – Al-Kahera: Napravljen pomak u pregovorima o primirju između Izraela i Hamasa

Na razgovorima u Kairu napravljen je napredak ka primirju u Pojasu Gaze, a sve strane koje učestvuju u pregovorima slažu se oko suštinskih stvari, prenela je danas egipatska televizijska stanica Al-Kahera njuz, citirajući neimenovanog visokog egipatskog zvaničnika.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /