in

BLISKOOSTOČNI SUKOB: Izrael: UN postale antisemitsko telo; U Dohi nastavak pregovora o prekidu vatre

BLISKOOSTOČNI SUKOB: Izrael: UN postale antisemitsko telo; U Dohi nastavak pregovora o prekidu vatre

BEOGRAD –

Rat Izraela i Hamasa – 170. dan. Izralski napadi nastavljeni su širom Pojasa Gaze i tokom prethodnog dana. IDF demantovao da je otvorio vatru na Palestince koji su čekali u redu za hranu. Šef UN Antonio Guteres upozorio je da bi ofanziva na Rafu izazvala humanitarnu katastrofu, što su iz zvaničnog Tel Aviva osudili, optuživši UN da su postale “antisemitsko telo”. U Dohi se nastavljaju pregovori o prekidu vatre i razmeni talaca iz Gaze i zarobljenika iz izraelskih zatvora.

Izrael je tokom prethodnog dana izveo više napada širom Pojasa Gaze u kojima je poginulo najmanje 80 osoba, dok je povređeno više od 150 Palestinaca.

Hamas je saopštio da je izraelska vojska ponovo gađala civile koji su stajali u redu za hranu u blizini grada Gaze i da je tom prilikom ubijeno 19 osoba, što su demantovali iz IDF.

Dok traju borbe, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je na graničnom prelazu između Egipta i Gaze, kod Rafe, istakao da bi kopnena ofanziva na taj grad izazvala katastrofu.

Šef diplomatije vlade u Tel Avivu Izrael Kac ubrzo je osudio Guteresovo izlaganje i optužio UN da su “postale antisemitsko i antiizraelsko telo koje skriva i podstiče teror”.

U Dohi se nastavljaju pregovori o prekidu vatre i razmeni talaca iz Gaze i zarobljenika iz izraelskih zatvora, a glavna tačka sporenja ostaje broj onih koji će biti oslobođeni.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /