in

„Бљесак“ – убијено 283, протерано 15.000 Срба, нико није осуђен; Милановић: Велика победа Хрватске војске

У тој акцији убијене су 283 особе српске националности с простора Западне Славоније, међу којима 57 жена и деветоро деце, а протерано је најмање 15.000 Срба.

За злочине у акцији „Бљесак“ и друге злочине над Србима у Западној Славонији нико није осуђен.

Војно-полицијска акција „Бљесак“ одвијала се претежно 1. и 2. маја, а део војних операција настављен је и 3. и 4. маја.

Напад на заштићену зону УН сектор „Запад“, од стране хрватске војске и полиције, започео је пре 27 година у раним јутарњим сатима.

Нападнути су јужни и централни део западнославонског дела Републике Српске Крајине, од стране припадника четири професионалне бригаде ХВ и низа специјалних формација.

Према подацима званичног Загреба, у акцији је учествовало око 7.200 припадника хрватских снага, професионалних припадника војске и полиције, против око 4.000 припадника 18 корпуса Српске војске Крајине, готово искључиво резервиста.

Према хрватским подацима, у акцији су погинула 42 припадника војске и полиције Хрватске, а 162 су рањена.

Напад је изведен на више праваца, и то са запада од Новске према Окучанима и једним краком према Јасеновцу, са истока из правца Нове Градишке, пут Окучана и Старе Градишке.

Циљ је био да се територија пресече, да се разбију снаге Српске Војске Крајине, односно њен 18. корпус, који је био половично попуњен резервистима с приближно 4.000 припадника. Посебна пажња усмерена је на избијање на Саву код Јасеновца, како би била онемогућена евентуална интервенција Војске Републике Српске.

Основни циљ је било протеривање матичног српског становништва и реинтеграција тог дела Западне Славоније у састав Хрватске, што је и остварено.

Снаге УН, Унпрофор, чији је задатак била и заштита поверене зоне и становништва, по почетку напада, о којем су биле претходно обавештене, повукле су се у своје базе.

Збег Срба који се кретао на југ пут Републике Српске, гађан је и артиљеријом, топовским пројектилима, и авонским бомбама.

Током војне операције и након ње, хрватске снаге ухапсиле су око 1.450 Срба, који су углавном одведени потом у логоре, у Вараждину, Бјеловару, Вировитици, Новој Градишки, Славонској Пожеги. Многи су потом осуђени, великим делом на основу исконструисаних оптужница.

Из Западне Славоније је почев од почетка ратних операција 1991. године, протерано или избегло приближно 67.000 Срба.

Због ратних злочина током операције „Бљесак“ хашко тужилаштво је припремало оптужницу против председника Хрватске Фрање Туђмана, који је умро 1999. године, пре обелодањивања оптужнице.

Трибунал за бившу Југославију у Хагу, априла 2011. прогласио је кривим и осудио генерале ХВ Анту Готовину и Младена Маркача, због учешћа у удрженом злочиначком подхвату који је предводио Фрањо Туђман, а с циљем присилног и трајног уклањања српског становништва током и након операција „Бљесак“ и „Олуја“.

Жалбено веће Трибунала ослободило их је свих оптужби 16. новембра 2012.

Линта: Тужилаштво да се не бави само злочинима српских снага

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је данас од Тужилаштва за ратне злочине у Београду да коначно покрене истраге и оптужи одговорне за злочине над Србима у акцији хрватских снага „Бљесак“, као и у осталим акцијама на подручју западне Славоније током 1991. године.

„Крајње је време да наше Тужилаштво за ратне злочине крене да процесуира бројне злочине који су почињени против Срба а не да се само бави злочинима које су починили припадници српских снага“, навео је Линта у саопштењу.

Апсолутно је неприхватљиво и скандалозно, како оцењује Линта, да је Тужилаштво за ратне злочине у претходних 19 година свог постојања подигло само једну оптужницу и то против само једног припадника хрватских формација за ратне злочине против Срба током грађанског рата у Хрватској

Линта тражи да Тужилаштво „коначно покрене истраге и подигне оптужнице против наредбодаваца и починилаца свирепих и масовних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима у злочиначкој акцији „Бљесак“ али и у осталим злочиначким акцијама хрватске војске и полиције на подручју западне Славоније током 1991. године“.

Хрватски државни врх обележио годишњицу Бљеска

Венцима и свећама код спомен обележја „Кристалне коцке ведрине“ хрватски државни врх данас је одао почаст погинулим припадницима хрватских снага у војно-полицијској операцији Бљесак, у којој је убијено 283, а протерано најмање 15.000 Срба с простора Западне Славоније.

Уз спомен-обележје хрватски званичници су одали пошту 51 погинулом припаднику својих снага током извођења операције. У спомен на њих прелетела су и два борбена авиона Хрватског ратног ваздухопловства МиГ-21, пренела је Хина.

„Бљесак“ је, казао је хрватски председник Зоран Милановић, био „велика победа Хрватске војске, једна у низу оних које су уследиле“, како је навео, „након покушаја уништења Вуковара крајем 1991“.

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић поручио је да данас, у време руске агресије на Украјину, хрватска победа у Домовинском рату постаје још већа.

Премијер Андреј Пленковић казао је да је важно да све генерације које долазе добро знају шта се догађало почетком деведесетих година, у времену, како је навео „окупације овог дела западне Славоније те о операцији у којој се у изразито кратком року ослободило ово подручје“.