in

Borelj: Srbija se uskladila sa merama EU protiv Islamske države i Al Kaide

BRISEL –

Srbija se uskladila sa restriktivnim merama EU protiv Islamske države (ISIL) i Al Kaide, kao i protiv osoba, grupa, preduzeća i entiteta koji su sa njima povezani, navodi se u danas objavljenom saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Kako se dodaje, pored Srbije sa ovom odlukom uskladile su se i ostale zemlje kandidati za članstvo u EU – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina, Moldavija i Bosna i Hercegovina.

Sa odlukom su se uskladile i zemlje Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, Island i Lihtenštajn, članice Evropskog ekonomskog prostora, kao i Jermenija.

“One će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”, navodi se u saopštenju Borelja.

Savet EU je 25. marta usvojio odluku kojom se dodaju jedna osoba i jedna grupa na listu ljudi, grupa, preduzeca i subjekata navedenih u aneksu odluke iz 2016. godine o restriktivnim merama.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /