in

Božić: Odnosi Srbije i Kine na najvišoj tački u istoriji

Božić: Odnosi Srbije i Kine na najvišoj tački u istoriji

Potpredsednik Stalnog Komiteta Svekineskog narodnog kongresa i kopredsedavajući Komisiji Hao Mingđin istakao je da su uprkos geografskoj udaljenosti, Srbija i Kina čelični prijatelji i sveobuhvatni strateški partneri.

On je, na sastanku održanom putem video linka, ocenio da je ovakav vid međuparlamentarne saradnje od uzajamne koristi za oba parlamenta i dodao da je kineska strana spremna da nastavi dobar trend intenzivne razmene kontakata između zakonodavnih tela, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Potpredsednica srpskog parlamenta Sandra Božić istakla je da su odnosi na najvišoj tački u istoriji, na nivou sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koje je na parlamentarnom planu konkretizovano potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između dva parlamenta i Protokola o uspostavljanju Komisije.

Time je, kaže, potvrđeno da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva između dve zemlje.

Dodala je da je uspostavljanjem Komisije stvoren odličan okvir za unapređenje saradnje između radnih tela, poslaničkih grupa prijateljstva i delegacija u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Sagovornici su se saglasili i da o izvanrednim odnosima svedoče redovne uzajamne posete na najvišem nivou, kako predsednika dve države, Alekandra Vučića i Si Đinpinga, tako i zvaničnika vlade, ali i više od 100 realizovanih godišnjih poseta političkih i privrednih delegacija.

Na sastanku je posebno istaknut značaj uzajamne podrške vitalnim interesima Srbije i Kine na multilateralnom planu, u okviru međunarodnih organizacija.

Razmatrane su i teme očuvanja osnovnih principa međunarodnog prava i saradnje u multilateralnim organizacijama, saradnja u oblasti trgovine, turizma i kulture, a razmenjena su i iskustva o dobrom upravljanju.

Božić i potpredsednik parlamenta Borko Stefanović zahvalili su se na principijelnom stavu Kine po pitanju Kosova i Metohije, i poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na podršci Kine Srbiji po pitanju zahteva za članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

Istakli su i da Srbija snažno podržava teritorijalni integritet Kine i politiku “jedne Kine” i stav da su Tajvan, Šinza i Sinđang neodvojivi delovi kineske teritorije.

Božić je ukazala na značaj uzajamne podrške na međunarodnom planu i isticanja poštovanja međunarodnog javnog prava, posebno u specifičnim globalnim političkim okolnostima.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /