in

Brigadiri obeležili Dan omladinskih radnih akcija

Brigadiri obeležili Dan omladinskih radnih akcija

Brigadiri i su za vreme bivše Jugoslavije izgradili auto-put „Bratstvo – jedinstvo“, veliki broj zgrada, 11 fabrika, 5 hidroelektrana, ali to nije sve. Upravo taj duh zajedništva i dobročinstva, kroz radne akcija, stvorio je dugogodišnje prijateljstvo brigadira.

“Odmah neposredno posle rata omladina se uključila, prve akcije su bile sabiranje letine i drva da idu tamo gde je bilo najpotrebnije”, rekao je Svetozar Gatarić, predsednik Akcijaša Novi Sad.

Preko dva miliona akcijaša od oslobođenja pa na ovamo učestvovalo na saveznim radnim akcijama da ne govorim o lokalnim radnim akcijama.

“Ono osećanje koje mi 50 i više godina nosimo sebi ne bi li se mladi primili i pokušali da doprinesu i da nešto daju drugima”, rekla je Dragica Raković, predsednik Upravnog odbora Udruženja akcijaša i volontera Srbije.

Negovanje kulture sećanja na višedecenijsko dobrovoljno radno angažovanje tokom bivše Jugoslavije je važno, međutim ono što je od velikog značaja jesu poruke mlađim generacijama na kojima ostaje ovo nasleđe.

“Samo treba da društvo da šansu. Mladost u sebi uvek nosi tu želju, da se dokaže, da stvara, , da se samopotvrđuje. Na akcijama što je najvažnije tu se očovečilo. Tu se po prvi put sazna kolko si jak, koliko si snažan, koliki su ti žuljevi, koliko umeš da voliš, koliko umeš da pevaš. Moja poruka mladima je da se izbore za one šanse koje smo mi imali”, rekao je Zoran Matović, Brigadirac.

“Poruka je da se druže, da razvijaju ljubav, da su vredni i radni jer rad i odgovornost se najviše u životu isplati”, rekao je Toza Mijailović, predsednik Omladine Srbije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /