in

Брисел: Састанак главних преговарача Београда и Приштине

БРИСЕЛ –

У Бриселу ће данас бити одржан састанак главних преговарача у дијалогу Приштине и Београда Бесника Бисљимија и Петра Петковића, посвећен проналажењу трајног решења за таблице, рекао је за Танјуг портпарол Европске уније Петер Стано.

Стано је поновио да ће ЕУ помоћи обема делегацијама како би решења била пронађена, али је нагласио да је одговорност за проналажење решења на двема странама.

„Ми желимо да до 21. априла они постигну напредак“, нагласио је Стано.

Истакао је да ће „сваки споразум о регистарским таблицама захтевати политичку флексибилност и компромис“.

Приштинска страна тврди да 21. априла истиче рок за примену налепница као шестомесечног решења, док Београд наводи да се са Приштином у Бриселу у октобру нису договорили да 21. априла истиче рок режиму налепница, већ мандат експертима радних група да до тада пронађу решење за таблице које ће потом представити странама.

Одржавање састанака ових радних група започето је након што је закључен споразум о привременом решењу за таблице крајем септембра у Бриселу који је деескалирао ситуацију на северу покрајине, односно на прелазима Јариње и Брњак који су били блокирани 14 дана у септембру и почетком октобра прошле године.