in

Briselski pregovori bez rešenja o korišćenju dinara na KiM; Bisljimi: Priština prihvatila Lajčakov predlog

“Za razliku od Beograda, koji ide u susret ka traženju kompromisnog rešenja, jer kompromis nije loša reč. Nažalost, to je zabranjena reč kada je reč o Prištini. Videćemo kako će se nadalje odvijati, mi ćemo učiniti sve što je potrebno sa naše strane da sačuvamo mir, da pronađemo rešenje, ali da ne ugrozimo interese srpskog naroda na i države Srbije na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković u izjavi novinarima posle sastanka u Briselu.

Petković je rekao da su u pregovorima imali i format direktnog susreta predstavnika Beograda i Prištine gde su razgovarali o dinaru i o ZSO.

“Tu sam više puta jasno rekao albanskom predstavniku Besniku Besljimiju da je to, iz njihove tačke gledišta, njihova međunarodna obaveza koji su oni preuzeli pre 11 godina, a zatim i ratifikovali u parlamentu”, poručio je Petković.

On je dodao da to što se odnosi na ZSO odnosi se i na dinar i druge jednostarane poteze koje Aljbin Kurti sprovodi u srpskim sredinama na KiM.

“Da imamo ZSO mnoge stvari bi bile rešene uključujući i pitanje dinara, jer ono što je Aljbin Kurti uradio nije stvar kompromisa, već želje da se srpski narod protera sa KiM. Tu smo da se borimo za naš narod, ne odustajemo od njegovih interesa i naš narod ima pravo da živi na KiM, da tamo ima svoju budućnost, da tamo funkcionišu naše institucije i da jednostavno nastavimo život na miran način”, poručio je Petković.

Bisljimi: Priština prihvatila Lajčakov predlog, Beograd tražio dodatno vreme

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi tvrdi da je tokom pregovora u Briselu specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izneo predlog rešenja za upotrebu dinara i da je taj predlog Priština prihvatila ali da je Beograd tražio dodatno vreme.

On je novinarima nakon nove runde dijaloga rekao da je Lajčakov predlog bio konstruktivan i da je na dobrom putu da se nađe rešenje koje najviše, kako on kaže, odgovara građanima Srbije, ali u isto vreme poštuje Uredba tzv CBK.

Bisljimi je ponašanje Prištine tokom ovog dijaloga naveo kao konstruktivno jer je, kako kaže, razgovarala o opcijama po kojima građani Srbije mogu da dobiju dalju finansijsku podršku od Srbije, a da je srpska strana “delovala kao advokat Poštanske štedionice i sve vreme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje te banke”.

Lajčak: Uspeli smo da premostimo neke razlike, uskoro nastavak razgovora

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je danas da su tokom nove runde dijaloga na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu premošćene neke razlike između predloga dve strane i najavio da planira da se razgovori uskoro nastave, na osnovu ideja EU za postizanje kompromisa.

Lajčak je na društvenoj mreži Iks naveo da je ponovo razgovarao sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimiijem o privremenom rešenju za ljude na koje je uticala odluka takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na KiM.

“Uspeli smo da premostimo neke praznine između predloga dve strane. Planiram da nastavim naše razgovore uskoro na osnovu ideja EU za kompromis”, poručio je Lajčak.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /