in

Брнабић: Држава снажна колико постоји јединство

Она је, за ТВ Пинк, објаснила да је држава ту да обезбеди колико може, а да снабдевеност на дуге стазе зависи од свих грађана.

„То што имамо довољно хране је захваљујући томе што смо имали рекордне приносе протеклих година, а то је остварено јер смо улагали у пољопривреду. И ове године, како сада ствари стоје, имаћемо историјски принос пшенице“, указала је Брнабић.

Она је навела да се за нови род морају ослободити силоси, али да се то чини балансирањем одобрења извоза, уз очување безбедности снабдевања.

Подсетила је да је влада донела одлуку о квоти од 150.000 тона за извоз пшенице.

Указала је да се сутра завршава пријава за извоз, који ће бити одобрен у петак.

Најавила је да ће за 10 до 15 дана бити одржан следећи састанак на којем ће бити разматране даље могућности извоза, али и како то иде логистички, јер ту постоје проблеми.

Брнабић је казала да ће сутра у 11 часова у Председништву бити одржан састанак о робним резервама, на којем ће бити анализирано шта све имамо, колико тога морамо да испразнимо да би ускладиштили све из следеће жетве.

Упитана за позиве немачких политичара грађанима да буду штедљивији, Брнабић је казала да је то што раде Немци рационална политика, нешто што код нас нико не жели да чује.

„То јесте екстремно. По многим стварима у ово тренутку Немачка је у лошијој позицији од Србије. Имате тамо несташице уља, брашна, енергената. Небројено пута су скупљи струја, гас, посебно за привреду. Ми у свему томе чувамо Србију, како наше грађане, тако и конкурентност наше економије“, подвукла је она.

Истакла је да све што данас имамо није пало са неба, већ је резултат одговорне, озбиљне политике претходних 10 година.

Подсетила је да је то захваљујући тешким и непопуларним мерама фискалне консолидације, које је спровео Александар Вучић 2014.године.

Такође и сва принципијељна спољна политика коју је водио, додаје, омогућила је да наставимо европски пут, којије започео формално 2014.

„У тешкој 2021.години први смо прихватили нову приступну методологију, отворили читав кластер. Имамо најбоље односе са ЕУ, али и са Русијом, па смо захваљујући доброј цени руског гаса пребродили зимске месеце“, објаснила је Бнабић.

Пренела је да је Србија већ успоставила тим за преговоре о новом државном аранжману у вези руског гаса.

Ускоро додатно присуство америчких компанија

Однос Србије и САД се променио не само зато што је легитимитет председника Србије неупитан, већ и зато што Вашингтон види његову искрену посвећеност регионалном миру, безбедности и стабилности, дијалогу са Приштином као једним од стубова регионалне стабилности, оценила је данас председница Владе Ана Брнабић.

Након разговора са званичницима САД Карен Донфрид и Габријелом Ескобаром, које је оценила као изузетне тешке, али и конструктивне, Брнабић је рекла да Вашингтон препознаје нашу спремност да доносимо одлуке ма колико тешке биле, али такве да сачувамо мир и стабилност.

„САД искрено и отворено подржавају иницијативу Отворени Балкан и позивају све да се укључе, а као резултат свега тога наши односи су се променили, без обзира на супротне ставове и погледе по питању КиМ“, рекла је Брнабић гостујући на ТВ Пинк и најавила да у наредних неколико дана очекује добре вести и додатно присуство америчких компанија у Србији.

Према њеним речима, оно што се променило у односима Београда и Вашингтона је то што они сада чују и слушају нашу страну и аргументацији, и поред тога што говоре о међуособном признању.

Експлицитнији су од ЕУ у тој критици Приштине и Аљбина Куртија, за оно што није урађено, и за њихов неискрен став, зато што нису формирали ЗСО, што су забранили Србима да учествују на референдуму, изборима, рекла је Брнабић и подсетила да су САД направили и неке потезе захваљујући којима је Приштина укинула таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Према њеним речима, став САД прилично помаже да се Приштина врати за преговарачки сто.

Нагласила је да Србија има одличне односе са америчким компанијама, а да наредних дана очекује добре вести по питању

„То је једна ствар која нас повезује и карта на коју увек играмо. Те ствари олакшавају политичке односе. Мислим да Вучић цени ту америчку искреност и отвореност. Слажемо се да се не слажемо у неким стварима, али хајде да видимо шта можемо да урадимо“, навела је Брнабић.

Она је рекла да је са америчком званичником Карин Донфрид јуче разговарала о економији, ИТ сектору, о америчким компанијама и да јој је циљ да се позиционира као лидер овог дела Европе.

„У наредних неколико дана очекујемо добре вести и додатно присуство америчких компанија у Србији“, рекла је Брнабић и подсетила на америчке компаније у Србији и то да би једна од њих до краја године требало да почне у Новом Саду да гради развоји центар за Европу.

Имамо много нивоа сарадње са америчким компанијама и са нашом дијаспором, удружење наших људи у Силицијумској долини – Сербиан ентерпенерс, нам много помаже, основали су и Фонд само за Србију који ће подржати наше старт ап иновативе компаније, навела је премијерка.

„То је карта на коју ми играмо, те ствари олакшавају и политичке односе, посбено у овако комплексним односима“, рекла је Брнабић.

Влада са председником о великим инфраструктурним пројектима

Она је изјавила да је председник Србије Александар Вучић за данас заказао састанак са члановима владе о инфраструктурним пројектима.

Брнабић је на ТВ Пинк рекла да ће, пред њен пут на Економски форум на Јахорину, данас у 11 сати, присуствовати састанку у Председништву.

„Имамо састанак у Председништву на који је позвао председник Вучић како бисмо га известили о великим инфраструктурним пројектима, потрошеном новцу и средствима у буџету“, рекла је Брнабић и додала да ће то бити веома тежак састанак.

Брнабић је, такође, најавила да ће сутра са председником бити одржан и састанак у вези са робним резервама.

„Сутра у 11 сати биће одржан и састанак у Председништву, у вези са робним резервама, да прођемо шта све имамо, колико је то, да морамо да испразнимо складишта, да бисмо ускладиштили све од следеће жетве“, рекла је Брнабић.

Стоји да је Курти „мали Хитлер“, забрињава насиље на Косову и Метохији

Премијерка је изјавила  да је у јучерашњем разговору са представницима САД истакла да је Београд забринут због ескалације насиља на Косову и Метохији, за које је одговорна Приштина, због чега молимо ЕУ и САД да то узму озбиљно и помогну Београду да сачува мир на Западном Балкану.

„Јасно смо и јуче рекли да нас изузетно забрињава ексалација насиља на КиМ и да се то види у свему – по томе што је у 2021. години за више од 30 одсто повећан број напада на Србе на КиМ и њихову имовину, манастири Високи Дечани доспео на листу најугроженијих културних и верских споменика, а све је кулминирало тиме да Аљбин Курти укида Србима основна људска права“, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је подсетила да је Приштина забранила Србима на КиМ да гласају на изборима, за пре тога и на референдуму.

„Уз сталне провокације, нас све то забрињава и молимо партнере у ЕУ и САД да то узму озбиљно и да нам помогну да сачувамо мир на Западном Балкану“, рекла је Брнабић.

Она је додала да председника Александра Вучића сви гледају као партнера, иако на сваком месту говори о ставовима који су супротни са њиховим, зато што он свих ових година покушава да смањи тензије, сачува мир и стабилност, штити Србе на КиМ и мир у овом делу Европе.

Коментаришући изјаве Аљбина Куртија, који је Вучића назвао „малим Путином“, на шта је министар спољних послова Никола Селаковић узвратиода је Курти „мали балкански Хитлер“, Брнабић је рекла да је такав одговор адекватан, и да, уколико ће се водити комуникација, дијалог и политика на том нивоу, потпуно стоји да је Курти „мали Хитлер“.

„Курти заступа све тезе нациста из Другог светског рата, жели потпуно протеривање Срба, укида им основна људска права, Србима и другим неалбанцима, тежи уједињењу тзв. Косова са Албанијо, стварању ‘Велике Албаније“, а то је све оно што су нацисти пропагирали у Другом светском рату и потпуно је адекватно да Куртија зовемо мали Хитлер“, рекла је Брнабић.

Словенија нам је велики ветар у леђа

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је као бруталну лаж наводе појединих медија да председник Србије Александар Вучић није честитао Роберту Голобу, лидеру Покрета Слобода, победу на парламентарним изборима у Словенији и нагласила да Београд и Љубљана имају јако, јако добре односе.

То да ли је честитао или није лако је проверити, рекла је Брнабић за ТВ Пинк и нагласила да такве бруталне лажи заиста могу да нанесу огромну штету Србији, као и лаж коју су тајкунски медији објавили – да не признајемо и не поштујемо територијални интегритет Украјине.

Брнабић је оценила да постоје људи који само то гледају и могу да искористе такву лаж да кажу да смо имали одличне односе са владом Јанеза Јанше, а сада их више немамо.

Све то, како каже, нема везе са новинарством, наши односи су јако добри. Континуирано су били добри, када је био премијер Миро Церар, Маријан Шарец, .. имали смо заједничке седнице владе и када је Јанез Јанша био председник владе, рекла је Бранбић.

Подсетила је да је председник у честитки завхалио Словенији која нам је била велики ветар у леђа, били су нам јака подрска када се отварао кластер.

Додала је да не зна чему та брутална лаж служи осим да поквари наше односе са партнерима у Словенији, посебно у овом тренутку када се многи труде да нападну Србију за нешто.

Навела је и то да су многи у Загребу, Сарајеву, Приштини на изјаву руског председника Владимра Путина да Доњецк и Лугањск имају право на самоопредељење као Косово „скочили“ да славе Путина и тврде да је тиме понизио Вучића.

Србију поштују и нико јој више не прети

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да притисци на Србију јесу велики, али да нашој земљи, на састанцима за страним партнерима, нико не прети, нити је уцењује, јер је Србија сада поштована.

„Никада до сада, од кад сам у политици, и у влади од 2016. године, нисам била на састанку на којем је нама неко претио или нас уцењивао. Наша земља је завредела поштовање захваљујући мудрој политици Александра Вучића“, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је навела да је потпуно јасно да САД и ЕУ очекују од Србије да уведе санкције Русији, и да су притисци на Србију свакодневни, али да је задовољна што је Србија постала земља у који нико не може да дође да нам прети.

„За ових 10 година успели смо да дођемо до тога да је земља довољно поштована, да нико не сме да дође у Београд, не усуђује се да дође и да нас уцењује и прети. Велика је то разлика у односу на земљу од пре 10 година“, рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да саговорници имају очекивања од нас, али се увек труде да саслушају и „колико-толико“ разумеју наш став према санкцијама Русији, који је последица свега што се дешавало 90-их година, а завршило се НАТО агресијом 1999.године.

„То је данас партнерски однос. На састанцима са америчким сенаторима, са министарком спољних послова Немачке, нисмо чули уцене, претње. То увек буде тежак разговор, али између два партнера“, рекла је Брнабић.

Она је додала да састанци са западним представницима никада нису лаки, управо супротно, каже, „јако су тешки“.

„Ја сам се јуче, после састанка са Донфрид, чула са председником Вучићем и рекла му да ми зуји у глави од напетости, да кажете и браните своје ставове, а да не кажете ниједну погрешну реч и направите простор за даље јачање односа Србије и САД, што је важно за све нас, за Србе на КиМ. То је велики притисак, јер се чини потпуно непомирљиво – да браните своје ставове, али да не рушите мостове“, рекла је Брнабић.