in

Brnabić: Nadam se da će opozicija izaći na izbore, nećemo dopustiti nerede

Ona je rekla da su njena vrata za dijalog uvek otvorena i naglasila da neredi neće biti dopušteni, ne samo u Beogradu, već ni u bilo kojoj drugoj lokalnoj samoupravi.

“Molim da se svi pridržavaju demokratskih vrednosti, a to su izbori. Dakle, nemojte samo da pretite ljudima da ćete pokušati da sprečite održavanje izbora. Ukoliko ne želite da učestvujete na njima, to je vaša politička želja i politička odluka i mi ćemo je kao takvu poštovati, ali nemojte da pretite da ćete sprečavati druge ljude da glasaju, jer se to neće desiti. Srbija je zemlja vladavine prava, jakih institucija i ljudima će se omogućiti da glasaju”, rekla je ona za TV Hepi.

Brnabić je naglasila i da joj se čini da je opozicija namerno ostala nedorečena i da su, kako kaže, neki od njih ostavili prostor da ipak izađu na izbore.

Predsednica Skupštine Srbije je dodala da se nadala da će sa opozicijom ipak moći da dođe do nekog dogovora i da se bar nastave razgovori i zajednički radi na stvarima koje su nesporne za dodatno poboljšanje izbornih uslova, podsetivši da je ona radila na unapređenju izbornog procesa od kada je postala i predsednica Vlade.

“Skupština nije rijaliti i nije mesto za performanse. Mi svi imamo posebnu vrstu odgovornosti prema građanima, jer smo njihovi predstavnici i treba da im pokažemo da možemo da se dogovorimo. Juče sam rekla na sastanku da se plašim da je ovakvim odlukama dela opozicije jedan deo njih ušao u politički ćorsokak iz koga nema izlaza”, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila i da mora da se nađe rešenje u interesu građana Srbije.

Brnabić je navela i da se lokalni izbori neće objediniti, jer kako objašnjava, to bi bilo jasno kršenje ne samo zakona, već i demokratskih normi i principa.

“Treba da smanjimo unutrašnje tenzije da bi Srbija mogla da se suoči i odupre pritiscima, jer idu nam teška vremena”, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da Srbija mora da nastavi ekonomski rast, jača domaću privredu i dovodi dodatne investicije.

“Moramo da se spremimo da pokažemo to novo lice Srbije 2027. godine, tih 15 godina od promena u Srbiji. Da pokažemo jednu pobedničku i jaku Srbiju”, rekla je ona i dodala da i Narodna Skupština mora da da svoj doprinos tome time što mi doprinosimo nekako boljem razumevanju i smanjenju tenzija u društvu.

Brnabić je navela i da će se na današnjoj posebnoj sednici Vlade Srbije razgovarati kako da se Srbija odupre svim pritiscima i kako reagovati na skandaloznu mogućnost prijema Kosova u Savet Evrope, jer to, kako naglašava, poništava svaku relevantnost SE kao organizacije koja se bavi vladavinom prava i zaštitom ljudskih prava.

Prema njenim rečima, ova odluka je dodatno skandaloznija jer je izvestilac SE Dora Bakojani rekla na početku da postoje samo tri uslova za prijem Kosova, a onda nakon desetak dana rekla da u stvari postoji samo jedan uslov, odnosno da oni primene nakon osam godina odluku svog tzv. ustavnog suda i da se izvrši presuda i zemljište vrati manastiru Visoki Dečani.

“To je skandal. Šta je to? Jel’ dovoljno da nešto što nije država, pa ne priznaju je pet država EU, uključujući i tu Grčku iz koje dolazi Dora Bakojani, da postane član SE. Zaista skandal”, rekla je Brnabić.

Kako je rekla, i rezolucija o genocidu u Srebrenici koju guraju u UN je takođe nešto što je u svakom smislu presedan i da zato treba da se borimo protiv svega toga zajedno u jednom timu i da damo sve od sebe da objasnimo čitavom svetu koliko su ogromne te nepravde.

Pozivam sve da od sledeće nedelje zajedno radimo na preporukama ODIHR-a

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić pozvala je sve poslaničke grupe da već sledeće nedelje započnu zajednički rad na primeni preporuka ODIHR-a i naglasila da će, ukoliko deo opozicije ipak ne želi da im se pridruži, prihvatiti njihove pismene komentare na predlog izmena i dopuna zakona.

“Ukoliko neće da sede zajedno sa nama i ne žele da razgovaramo o primeni preporuka ODIHR-a, a ono makar da mi pisanim putem dostave svoje komentare na predlog izmena i dopuna zakona kako bismo implementirali te preporuke, kako bi se dodatno poboljšali izborni uslovi u Srbiji”, rekla je predsednica parlamenta i dodala da je upravo to ono što je delu opozicije bilo važno i ono na šta su se žalili.

Ona je ponovila da će nastaviti da poziva na dijalog, koliko god puta treba, i da će, kako je rekla, istrpeti sve.

“Moja vrata su uvek otvorena, pozivam sve da radimo na primeni preporuka ODIHR-a. Mislim da je dijalog važan, jedino tako ćemo građanima dokazati da smo ozbiljni i odgovorni. To je naša dužnost prema svim građanima, bez obzira na to da li oni glasaju za Aleksandra Vučića ili listu ‘Srbija protiv nasilja’ ili ovog ili onog. Naša odgovornost, naša dužnost je da pokažemo tu ozbiljnost svim građanima Srbije”, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li očekuje da opozicija bojkotuje izbore, rekla je da to ne može da kaže, jer se ni od njih samih to danas nije mogao čuti, iako su ih pitali novinari.

Dodala je da ne vidi kako bi se opozicija opravdala pred biračima ako bi to učinila.

“Ne znam kakvo bi bilo opravdanje nekom da bojkotuje izbore koje je sam tražio. Oni su pokrenuli taj izborni ciklus i izborni proces. Ne znam kako bi objasnili građanima bojkot istih tih izbora”, rekla je Brnabić.

Naglasila je da su izborni uslovi danas jednaki ili nešto bolji nego što su bili tada kada su tražili hitne izbore.

Brnabić je dodala da ako opozicija ipak donese takvu odluku, da će je poštovati, jer je to njihova politička odluka.

“Kao predsednica parlamenta, poštujem sve političke odluke svih parlamentarnih stranaka, a i šire”, rekla je ona i podsetila da je opozicija tražila da se razgovara o biračkim spiskovima, a da im to više nije tema.

Podsetila je da se na unapređenju izbornih uslova kontinuirano radi od kada je na čelo vlade došao Aleksandar Vučić i dodala da su po poslednjem izveštaju ODIHR-a implementirane 54 preporuke.

“Odazovu se na dijalog (opozicija), ali dođu i kažu pustite preporuke, evo naša tri zahteva, hoćemo da pričamo o njima”, rekla je Brnabić i dodala da su tražili komisiju za uvid, nadzor i reviziju nad jedinstvenim biračkim spiskom čiji bi članovi bili i iz opozicije i nevladinog sektora.

Naglasila je i da je taj zahtev u načelu prihvaćen, jer vlast nema šta da krije u vezi sa biračkim spiskom i da je izražena spremnost da se komisija osnuje u narednih 48 sati.

Opozicija je, kaže, kako migracije ne bi bile moguće, sada tražila da skrate mandat čelnicima lokalnih samouprava da bi izbori u 60 lokalnih samouprava bili održani istovremeno sa beogradskim i naglasila da je zahtev protivzakonit i da to neće uraditi.

“Dakle, bez Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija postoji, ako računate sve gradske opštine, 191 lokalna samouprava. Što znači da se u preko 130 lokalnih samouprava ne održavaju izbori. U tih 130 lokalnih samouprava, ako neko želi migraciju, može da ima migraciju”, rekla je ona.

Brnabić je dodala da je protiv osnovnih demokratskih principa da bilo ko, čak i Narodna skupština, skrati mandat onome kome su ga građani dali.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /