in

Брнабић: Од Отвореног Балкана нема штете, само користи

„Перспективе су много боље, јер поред Телекома сада и ЕПС планира да уђе као инвеститор кроз хидроелектрану Бук-Бјела са преко 200 милона евра, као дела ситема хидроелектрана у коме су још Фоча и Пауци. Очекујемо да и власт у БиХ препозна овај пројекат као посао од посебног значаја, јер ЕПС улази у тај пројекат као било који други инвеститор и такав третман треба и да има“, изјавила је Брнабић на завршном панелу „Регионална сарадња и економски развој“.

Додала је да би ЕПС и Србија тим пројектом постали највећи инвеститор у БиХ и РС.

Брнабић је рекла и да су уз тај пројекат изградња аеродрома Требиње и други слични послови по значају и обиму нешто што нисмо имали до сада и да отварају могуцност за додатне пројекте и сарадњу.

„Ако би се читав Западни Балкан укључцио у Отворени Балкан увећали би се БДП у региону за седам одсто, што је невероватно. Ја не могу да разумем да неки партнери са Западног Балкана не желе да се укључе у овај пројекат, али очекујем да ће већ крајем ове и почетком следеће године да се укључе када се буду видели бенефити сарадње између Србије, Северне Македоније и Албаније“, рекла је Брнабић.

Додала је да очекује да ће притисак грађана из региона на политичаре бити толики да ће одлучити да се прикључе, јер, како каже, нема никакве штете од Отвореног Балкана, већ само користи.

Придруживање БиХ Отвореном Балкану подржали су председница РС Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић, који такође учествују на панелу.