in

Brnabić pozdravila odluku opozicije da dođe na kolegijum u Skupštinu Srbije

Brnabić pozdravila odluku opozicije da dođe na kolegijum u Skupštinu Srbije

“U atmosferi u kojoj možemo da se složimo da se ne slažemo, ali čini mi se da ovde oko, makar određenih preporuka, imamo konsenzus da želimo da ih implementiramo. Ne sve poslaničke grupe, da budem sasvim iskrena. Postoje poslaničke grupe u opoziciji, koje su mi i juče, tokom konsultacija oko radnih tela, rekle da su one potpuno protiv implementacije određenih preporuka ODIHR, ali ja znam da je poslanička grupa Srpske napredne stranke, ali i svih koalicionih partnera koji su dobili poslanička mesta zahvaljujući uspehu liste “Aleksandar Vučić Srbija ne sme da stane”, apsolutno za to da se preporuke implementiraju u najkraćem mogućem roku”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da su to radili od 2019. godine i da su radili zajedno upravo na temu jedinstvenog biračkog spiska do trenutka kada, kako je rekla, organizacije civilnog društva i opozicija nisu prestale da dolaze na Radnu grupu zato što im je bilo nezanimljivo.

“Mi smo im tada, koliko se sećam, svake nedelje davali USB i dokumente sa ažuriranim promenama u jedinstvenom biračkom spisku i to im je bilo toliko nezanimljivo da su na kraju prestali da dolaze na te radne grupe i tako je ta Radna grupa praktično i završila svoj rad, zato što smo mi sedeli i sami sa sobom razgovarali oko promena u biračkom spisku. Ali još jednom, apsolutno sam za dijalog, hvala im ako su zaista odlučili konačno da se pojave”, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao opoziciju na konsultacije kod sebe u Predsedništvo, a da je njihova ustavna obaveza bila da se pojave na tim konsultacijama, a da se opozicija nije ni udostojila da odgovori na poziv predsednika Republike.

“Predsedavajući Skupštine Stojan Radenović takođe ih je pozivao na konsultacije oko potpredsednika i članstva u radnim telima Narodne skupštine, a ja sam ih pozvala na konsultacije oko zamenika predsednika i učešća u radnim telima, i opet se nisu pojavili”, podsetila je Brnabić.

Ona je odbacila zahtev opozicije da se kolegijum prenosi na televiziji, istakavši da ona radi po pravilima koje su važili za sve predsednike Skupštine Srbije, a da to nije po pravilima.

Povećaćemo javnost u radu Skupštine, poslanici da budu više na terenu

Predsednica Narodne skupštine izjavila je da će se na novoj funkciji truditi da poveća javnost u radu Narodne skupštine i da će se potruditi da narodni poslanici, kao predstavnici građana, budu mnogo više na terenu.

“Da ne budemo samo u Skupštini, već da budemo mnogo više na terenu i da narodni poslanici vide rezultat svog rada u konkretnim projektima, konkretnim inicijativama, da razgovaraju sa građanima. Zato što mislim da je to nešto gde možemo da napravimo kvalitativni iskorak u radu Narodne skupštine”, rekla je Brnabić prilikom posete Valjevu, gde je obišla dva rekonstruisana vrtića.

Navela je da se raduje budućem radu i tome što će, kao predsednica Narodne skupštine, zajedno sa narodnim poslanicima i radnim telima, moći da obilazi lokalne samouprave i da priča sa građanima.

Na pitanje da li će biti nastavljeni projekti koje je započela kao predsednica Vlade, Brnabić je odgovorila da će oni biti nastavljeni i navela kao primer da se bar tri skupštinska odbora bave onim što je u projektu “Srbija 2027-Skok u budućnost” obuhvaćeno kao ravnomerni regionalni razvoj.

“Želim kao predsednica Narodne Skupštine da pozovem, bez obzira da li su opozicija ili su narodni poslanici vladajuće većine, sve te poslanike, članove odbora, da krenu sa mnom da obiđemo Srbiju, da obiđemo te projekte, da vide na kraju krajeva i šta je rezultat sve te zakonodavne aktivnosti i ratifikacije međunarodnih ugovora ili ratifikacije kredita. I da vide da je to i njihovih ruku delo i da Srbija može da ide hrabro i brzo napred samo ako radimo svi zajedno”, poručila je Brnabić.

Prema njenim rečima, možda će tako i neki poslanik iz opozicije da vidi da nije sve politika, da je mnogo toga do svakodnevnog života običnih građana, pa će, kako je navela, podići ruku za neki predlog zakona.

Kao jednu od prvih destinacija takvih poseta navela je stakleni vidikovac na Kablaru koji će uskoro biti završen.

Na pitanje da li ima neke informacije vezane za nestanak devojčice Danke Ilić, Brnabić je odgovorila da za one informacije koje ima, nema ovlašćenje da daje.

“Ove informacije koje imam, nemam ovlašćenje da ih dajem, tako da mogu da ugrozim istragu, i to bi zaista bilo krajnje neodgovorno”, zaključila je ona.

Da je opozicija sumnjala u birački spisak, ne bi tražila hitne izbore

Činjenica da je opozicija tražila hitne vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja 2023. godine govori o tome da znaju da sa izbornim uslovima ne postoji problem, izjavila je danas predsednica Narodne skupštine i potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje šta će reći opozicija na to što je šef misije OEBS-a ocenio da Srbija ima uslove za izbore, da građani imaju mogućnost da izraze mišljenje u šta se uverio, istakla da sve što opozicija priča o izborima pada u vodu i pokazuje da je reč o politikanstvu činjenicom da su oni tražili izbore prošle godine.

“Evo da pitam sve građane Republike Srbije, poštovani građani, da je opozicija sumnjala u izborne uslove, u birački spisak, u demokratiju, mogućnost za fer i transparentne izbore, da li bi tražila hitne izbore? Naravno da ne bi. Nego bi se tada fokusirala na izborne uslove i na birački spisak”, rekla je Brnabić novinarima u Valjevu.

Ona je navela da danas postoji jedinstveni birački spisak, a da u njihovo vreme nije postojao.

“Tako da je to politikanstvo i alibi zašto su oni izgubili izbore. Umesto da kažu, pa dobro evo 12 godina gubimo izbore, evo mi ne valjamo, mi treba da se menjamo. Ne, oni će opet da kažu, e vi ste krivi, e ti si kriv, sve ostalo u univerzumu je krivo, samo oni nisu krivi što 12 godina gube izbore”, rekla je Brnabić.

Ona je poručila da će se svakako nastaviti sa implementacijom preporuka ODIHR-a, dodajući da su te preporuke za Srbiju u velikoj meri mnogo blaže nego što su u nekim drugim evropskim zemljama, uključujući Poljsku, Nemačku, Holandiju, Švedsku.

“Ja zaista verujem da su sve ODIHR preporuke izuzetno, izuzetno dobre. Postoji tu dilema oko jedne ili dve. Jedna od preporuka koja se ponavlja iz izveštaja u izveštaj je da jedan građanin može da podrži više lista. Opozicija je protiv toga. Danas nam kažu implementirajte sve ODIHR preporuke. To je jedna od tema za razgovor u ponedeljak. Da li da implementiramo tu preporuku ili da ne implementiramo. Da bude jasno svim građanima u stvari šta radimo i šta oni žele”, zaključila je Brnabić.

Srbija nema vremena za gubljenje

Brnabić je izjavila da Srbija i njen narod nemaju vremena za gubljenje i da će ostali izbori koji dolaze biti održani kada im je vreme, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Nakon obilaska vrtića “Mali princ” i “Palčica” u Valjevu, ona je rekla novinarima da ne može da zamisli da bilo ko spreči održavanje beogradskih izbora koje je raspisala Skupština Srbije, a koje je zahtevala opozicija i ocenila da su pretnje bojkotom, “sprdnja” sa građanima Srbije.

Na pitanje da postoje stavovi da lokalni izbori mogu da budu prekinuti, ako se uoče izborne nepravilnosti, Brnabić je odgovorila kontrapitanjem: koji su mehanizmi bilo koga da spreči izbore koje je raspisala Narodna skupština Republike Srbije.

“Ja to ne razumem. Kako će neko da spreči nešto što je praznik demokratije? Mi smo u situaciji da imamo izbore, kada pričamo o izborima u Beogradu, zato što su oni tražili izbore, ne mi”, rekla je Brnabić.

Kako je rekla, Srbija i njen narod nemaju vremena za gubljenje i da će ostali izbori koji dolaze biti održani kada im je vreme, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Ona je podsetila da su građani Srbije su za parlamentarne izbore glasali u aprilu 2022. godine, da se napravila vlada i formirala se skupštinska većina, a da su tada i Beograđani glasali.

“I tu se formirala većina u gradskoj skupštini, izabran je gradonačelnik, svi gradski organi počeli su da rade. Sledeći izbori su trebali da budu 2026. godine. Ne, oni su došli 2023. godine i rekli tražimo hitne izbore. I sad kažu, a mi ćemo sad da sprečemo izbore. Koje ćete izbore sprečiti? One koje ste hitno zahtevali”, konstatovala je Brnabić.

Dodala je da opozicija preti bojkotom i fizičkim sprečavanjem izbora.

“Dakle nasiljem, oni koji kažu kao da su protiv nasilja, nasiljem da spreče izbore koje su oni tražili. Čekajte, hoćete izbore ili nećete izbore? Pa ne možete vi na šest meseci da menjate mišljenje o tome, da li hoćete izbore ili nećete izbore?”, pitala je Brnabić.

Projekat Rio Tinta dobar za Srbiju, ekonomski i zbog zelene tranzicije

Predsednica Skupštine Srbije izrazila je uverenje da je projekat “Jadar” dobar za Srbiju pre svega zbog velikog ekonomskog značaja, a uticao bi i na ubrzanje zelene tranzicije.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara u Valjevu da iznese lični stav u pogledu prisustva kompanija Rio Tinto i Eurolitijum u Srbiji poručila da je njen stav od početka nepromenjen, te da će projekat doneti mnogo toga dobrog posebno građanima u Loznici i okoloni, kao i Krupnju.

“Moj stav je uvek bio da je taj projekat dobar za Srbiju da će doneti mnogo toga dobrog, da će promeniti sve naše perspektive uključujući zelenu agendu i promociju zelene tranzicije. To pre svega znači da, da bi imali takav projekat u zemlji, morate mnogo brže da odustanete od svih oblika proizvodnje na ekološki neprihvatljiv i prljav način i da imate proizvodnju na ekološki prihatljiv, održiv način. To će, svakako ubrzati našu zelenu tranziciju u svim aspektima”, ocenila je Brnabić.

Kao drugu dobru stvar, Brnabić je navela ekonomsku dobit, uporedivši Srbiju pre i posle litijuma kao Norvešku pre i posle nafte.

“Novac koji ostaje u Srbiji u tom slučaju je nezamisliv, to vam je paralela sa Norveškom pre i posle nafte, to je Srbija pre litijuma i Srbija posle litijuma”, kaže Brnabić i ističe da je jedini put do dogovora dijalog.

Na pitanje novinara da prokomentariše jučerašnji incident kada su predstavnici ekoloških organizacija i opozicionih političkih partija zaustavili prezentaciju projekta “Jadar” Rio Tinta u Valjevu, Brnabić je rekla da je poenta opozicije da prekine dijalog.

“Pojave se, naprave incidente, naprave cirkus i nema ništa od dijaloga. Dakle, čitava poenta uvek je da nema ništa od dijaloga. Uvek je poenta ta, kao mi pozivamo na dijalog, onda se pojavimo na tom dijalogu, da vičemo, vrištimo, pištimo, bacamo sve od toalet papira do ne znam čega, i da prekinemo dialog. U stvari, to je politika – samo uvek biti protiv”, poručila je Brnabić.

Kako kaže, oni su mogli da dođu na tu prezentaciju i postave pitanja i suoče se argumentima oko pitanja koje je veoma važno za našu zemlju.

“Dijalog je jedini put, ali oni su upravo u Valjevu juče onemogućili dijalog, jer ne veruju više ni u svoje agrumente. Ja mislim da je u pitanju dobar projekat i nadam se da će u nekoj široj debati građani Srbije dati podršku tom projektu, mislim da je važan za građane Loznice, okoline i Krupnja”, zaključila je Brnabić.

Posle terorističkih napada svuda u Evropi na ulicama vojska i policija

Predsednica Narodne skupštine  izjavila je  da su licemerne kritike koje stižu od opozicije i pojednih medija na račun dodatnog obezbeđenja u tržnim centrima posle terorističkog napada u Moskvi, dodajući da se posle takvih napada bilo gde u svetu pojačava prisustvo vojske i policije kao i u svim glavnim gradovima Evrope.

“Dosta sam putovala i poslovno, ali i pre nego što sam ušla u politiku 2016. godine i znam da kad god je na bilo kom kraju sveta bilo kakav teroristički napad ili bilo kakav incident, na ulicama svih glavnih gradova Evrope, vi imate do zuba naoružanu vojsku i policiju koja čuva železničke stanice, metro stanice, tržne centre, aerodrome, autobuske stanice”, rekla je Brnabić novinarima u Valjevu.

Ona je navela da i kada “samozvana elita” ode u inostranstvo onda kažu u tom slučaju kako je to ozbiljna država, kako se promoviše sigurnost i bezbednost građana.

“Kada Srbija to po prvi put uradi, na kraju krajeva zato što i po prvi put imamo tako opremljenu vojsku i policiju, i ničega nam ne manjka, i možemo na taj način da pokažemo građanima Srbije da brinemo za bezbednost i da odvraćamo svaku mogućnost napada, e onda to što im se sviđa u Londonu, i to što im se sviđa u Parizu, i to što je prelepo u Berlinu, je katastrofalno u Beogradu. I to je to licemerno”, rekla je Brnabić.

Brnabić je to rekla odgovarajući na pitanje kako komentariše napade opozicije i pojedinih medija pošto je dodatno pojačano obezbeđenje u tržnim centrima posle napada u Moskvi.

Važno je da otvaramo vrtiće, cilj da 2027. stopa fertiliteta bude 1,7

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić obišla je danas nove vrtiće “Mali Princ” i “Palčica” u Valjevu i tom prilikom istakla koliko je važno da se otvaraju vrtići i da je cilj države da do 2027. godine podigne ukupnu stopu fertiliteta na 1,7.

Ona je rekla da joj je drago što je Valjevo prva lokalna samouprava koju je posetila kao predsednica parlamenta i što je tu povodom otvaranja dva nova vrtića za 470 dece.

“Mislim da je to jedna od najlepših stvari koje kao Republika Srbija u timu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Vladom Republike Srbije i Narodnom Skupštinom možemo da uradimo. Najvažnija stvar za budućnost je da imamo više dece”, poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da je, pored svih uspeha vlasti, možda i najveći rezultat taj što su uspeli da podginu stopu ukupnog fertiliteta sa 1,43 koliko je iznosila 2012. na 1,6 koliko je iznosila prošle godine.

“Postavili smo pred sebe ambiciozan zadatak i cilj, da do 2027. godine podignemo stopu ukupnog fertiliteta na 1,7”, poručila je Brnabić.

I sa sadašnjom stopom, dodaje ona, Srbija je zemlja u širem regionu koja ima najveću stopu fertiliteta, dodavši da to ipak nije dovoljno i da svi rezultati koje država postiže nisu dovoljni ako ne budemo imali više dece.

“Tako da je najlepši događaj kome bilo ko od nas može da prisustvuje jeste otvaranje novih vrtića”, navela je ona.

Podsetila je da su prošle godine u Valjevu ostvarene tri velike investicije i time, kako je navela, napravljeni uslovi za ostanak ljudi u Valjevu.

Što se tiče ostalih projekata u Valjevu, dodala je da ostaje da se završi brza saobraćajnica koja će spojiti grad sa autoputem Miloš Veliki, kao i gerontološki centar, u koji je uloženo 10 miliona evra i koji bi trebalo da uskoro dobije upotrebne dozvole.

Brnabić je dodala da je ostalo da se uradi i projekat Opšte bolnice u Valjevu, što je investicija koja iznosi 110 miliona evra, kao i nova sportska dvorana, koja će koštati između 15 i 20 miliona evra.

Odgovarajući na pitanja novinara u toku obilaska, istakla je da mora da postoji dobra saradnja države i lokalne samouprave, kako bi se gradili novi vrtići.

Rekla je kako je država uspela u proteklih 10 godina da veliki broj vaspitača koji su na ugovorima na neodređeno prebaci na ugovore za stalno.

Brnabić je ocenila da je dobro što se prave novi vrtići, jer, kako kaže, sa svim novim radnim mestima koja su otvorena u Valjevu i investicijama koje su dovedene u grad biće više dece, pa će samim tim biti potrebni novi vrtići.

Navela je da je posebno važno da deca budu u ovakvim uslovima.

Predsednica Vlade je iskoristila priliku i da sedne i popriča sa mališanima.

Novac za opremanje rekonstruisanih vrtića, u iznosu od 18,5 miliona dinara, donirala je Fondacija Novak Đoković.

Gradonačelnik Valjeva je naveo da se u centru grada trenutno pravi još jedan vrtić, sa kapacitetom do 550 dece.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /