in

Брнабић са представницом ОЕБС за слободу медија

Брнабић је истакла да ОЕБС представља мост између Владе, са једне стране и медија и организација цивилног друштва, са друге стране, наводи се у саопштењу.

Како се наводи, мисија те организације у Србији радила је са Владом и медијским и новинарским удружењима на припреми Медијске стратегије и Акционог плана, као и на спровођењу активности и праћењу примене стратегије.

Мисија ОЕБС је такође, додаје се, активно учествовала у свим радним групама које се баве израдом медијских закона и питањима безбедности новинара.

Брнабић је рекла да ће један од кључних приоритета и будуће Владе бити активности у области владавине права, и то пре свега реформа правосуђа и медији.

Премијерка је рекла и да је приоритет да се заврше измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима, те да се настави рад на усвајању измена Кривичног законика у циљу унапређења кривично-правне заштите новинара.

Када је реч о безбедности новинара, Брнабић је рекла да Радна група за безбедност и заштиту новинара редовно прати статус актуелних случајева напада и угрожавања безбедности новинара.

Навела је случај новинара Милана Пантића из Јагодине, које је убијен још пре 21 годину, и рекла да је важно да се тај случај оконча.

Рибеиро је рекла да ће ОЕБС наставити да подржава све активности чији је циљ унапређење медијске сцене и положаја новинара, као и наставак имплементације Акционог плана за Медијску стратегију.

Брнабић и Риберио сложиле су се да је важно наставити дијалог и јачање поверења са медијским и новинарским удружењима о свим важним питањима за медијску заједницу.

Састанку је присуствовао и шеф Мисије ОЕБС у Србији амбасадор Јан Брату.