in

Брнабић са премијером Републике Сао Томе и Принсипе

Брнабић је за свог госта приредила свечани дочек испред Палате Србија, уз почасну Гарду Војске Србије и интонирање химни две земље.

Након тога, уследио је “тет-а-тет” састанак Брнабић и Жезуса, а затим и састанак делегација две владе.

Изјаве за медије Брнабић и Бом Жезуса, предвиђене су око 16.15.

Помоћ за Сао Томе и Принсипе

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је Влада донела одлуку да Републици Сао Томе и Принсипе додели 100.000 долара као помоћ за санацију од поплава, које су погодиле ту земљу у децембру 2021. године.

Брнабић је на конференцији за новинаре након састанка премијером Сао Томе и Принсипе Жоржом Бом Жезусом рекла да Србија са том земљом сарађује на пољу туризма и образовања и навела да у Србији тренутно студира петоро студената из те државе.

Додала је да је Србија заитересована да повећа број студента из Сао Томе и Принсипе и да те стипендије буду за Медицински факултет, што је им тренутно најпотребније.

Брнабић се захвалила Сао Томе и Принсипе што је та држава била једна од првих које су повукле признање независности Косова 2013. године.

Жесуз је рекао да се нада да ће сарадња две државе бити побољшана, пре свега у пољопривреди и да Сао Томе и Принсипе рачуна на искуства из Србије.

Додао је да Сао Томе и Принсипе заинтересован за увоз посебно пољопривредних производа, као и за извоз какаа, ваниле и кафе у Србију, али и да извози не само сировине, него и финалне производе.

Будући развој односа Жезус види и у туризму, с обзиром да је његова земља острвска и са великим туристичким потенцијалом.