in

Brnabić: SPN do sutra u 12 da dostavi predlog kako dalje na primeni preporuka

“Da se ne bi više igrali mačke i miša, pa za šta god se mi uhvatimo, oni žele da rade nešto drugo. Usvojiću svaki njihov predlog, kako raditi dalje”, izjavila je Brnabić na konferenciji za novinare nakon konsultacija povodom dalje implementacije preporuka ODIHR-a, koje je sazvala u Narodnoj skupštini.

Poslaničkim grupama upućen dopis, do sutra da dostave predloge o izbornim uslovima

Generalni sekretar Narodne skupštine Srđan Smiljanić uputio je nakon današnjeg sastanka u vezi sa radom na ispunjenju preporuka za unapređenje izbornog procesa, dopis poslaničkim grupama u kojem ih obaveštava da je predsednica skupštine Ana Brnabić uputila molbu da do sutra u podne dostave predloge o načinu daljeg rada na primeni preporuka ODIHR.

Kako se precizira u saopštenju Skupštine Srbije, Brnabić je uputila molbu poslaničkim grupama da dostave predloge o načinu daljeg rada na primeni preporuka ODIHR sa navođenjem jasnih prioriteta i predlog do dva lica koja će biti imenovana u Komisiju koja će biti obrazovana u Narodnoj skupštini radi vršenja uvida, revizije i kontrole Jedinstvenog biračkog spiska.

U dopisu sekretara Skuptine se napominje da će resorna ministarstva sve komentare relevantnih organizacija civilnog društva koji su dostavljeni svim učesnicima sastanka, u narednih pet dana uvrstiti u pripremljene radne verzije izmena zakona, kako bi, nakon još jednog kruga konsultacija koje će se obaviti tokom naredne sedmice, ti konačni zakonski tekstovi ušli u skupštinsku proceduru i bili predmet javnog slušanja u Narodnoj skupštini.

Poslaničke grupe su obaveštene i o tome da je predsednica Narodne skupštine istakla da ostaje pri predlogu koji je iznela na Prvom sastanku Kolegijuma Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu 3. aprila 2024. godine, u skladu s čim su zamoljeni da, ako prihvataju razgovor o pomeranju održavanja izbora za odbornike skupština opština i gradova koji predstoje u julu ili avgustu ove godine, dostave svoj predlog o datumu kada bi ti izbori trebalo da budu održani u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Brnabić je ranije danas izjavila je da je na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa predstavila konkretne teme, ali da ih je opozicija odbacila i da nije želela da razgovara o njima.

Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” napustili su sastanak u parlamentu i nisu izneli planove za dalje učešće u razgovorima.

Navela je da je zamolila službu Narodne skupštine da te četiri tačke pošalje delu opozicije okupljene oko SPN, zato što, kako je istakla, nisu želeli da sačekaju kraj sastanka, jer je njihova vizija dijaloga, kako Brnabić kaže, da se sastanak napusti.

“Pod dva, do sutra u 12 časova da nam pošalju predlog njihovih predstavnika za komisiju, koja će se baviti uvidom, revizijom i kontrolom biračkog spiska. Ovo se takođe odnosi i na organizacije civilnog društva kako bi u najkraćem mogućem roku formirali tu komisiju”, navela je Brnabić kao drugu tačku.

Kao treću tačku, navela je zahtev da resorna ministarstva u okviru tehničke vlade treba što pre da uvrste komentare organizacija civilnog društva koje su primili, kao i komentare poslaničkih grupa, ukoliko ih bude.

“Kako bi finalizovali u narednih pet dana ove zakone, kako bi imali još jedan sastanak da proverimo, da li je to to što želimo da radimo. Kako bi nakon toga organizovali u Narodnoj skupštini javno slušanje i onda išli u usvajanje ovih zakona”, rekla je Brnabić.

Brnabić je zahvalila Zeleno-levom frontu (ZLF), zato što se njihova predstavnica, kako kaže, osvrtala na ODIHR preporuke, za razliku od nekih drugih.

“Ona je rekla da neke od ODIHR preporuka, kao na primer preporuka da jedan građanin može da potpiše podršku za više izbornih lista, nije u najboljem demokratskom maniru. Možemo da razgovaramo o tome da li ta preporuka treba ili ne treba da se primeni, ali da postignemo konsenzus oko toga, da ne bi sutra ponovo bilo ‘nisu implementirane neke preporuke’, zato što se ova preporuka ponavlja iz izveštaja u izveštaj”, zaključila je Brnabić.

Navela je da je današnji sastanak za nju bio težak i mučan.

“Moguće zato što je bio treći u nizu i zato što se trudim i dajem sve od sebe da što je moguće više konkretizujem predloge sa kojima izlazimo pred opoziciju, kako bi postigli kakav-takav dogovor. Svi moji napori padaju u vodu, zato što je jedina stvar o kojoj oni žele da pričaju datum izbora”, rekla je ona.

Istakla je da su izbori za grad Beograd raspisani u najkasnijem mogućem terminu i navela da će se održati u skladu sa zakonima Republike Srbije, takođe u najkasnijem mogućem terminu, što je 2. jun.

Što se ostalih lokalnih izbora tiče, Brnabić nudi opoziciji, ukoliko žele, da razgovaraju o datumu održavanja tih izbora, a ukoliko ne žele, kaže ona, ti izbori će se održati onda kada im je vreme, u julu ili avgustu.

“Pravo je vreme da razgovaramo o tim datumima sada. Nemojte ponovo da dođemo do termina kada ja moram da ih raspišem, a onda da imamo naknadnu pamet i da razmišljamo o tome da li bi u stvari da ih pomerimo”, navela je ona.

Kako je rekla, više nije sigurna šta predstavnici opozicije zapravo hoće i poručila je da smatra da je ključ stabilnosti u dijalogu, zbog čega, kako je navela, insistira na njemu.

Ocenila je i da nije fer ni prema građanima ni prema čitavoj Srbiji da Beograd i ostale lokalne samouprave funkcionišu mesecima u privremenom sistemu i pod privremenim finansiranjem.

Ocenila je da je napuštanje sastanka predstavnika opozicije sramota, a povodom podataka koje je danas iznela CRTA o biračkom spisku, da je broj birača u Srbiji smanjen za 41 hiljadu i da je to po njihovoj oceni problematično ukazala da je sve transparentno.

“U vaše vreme je birački spisak bio u papiru, a danas i CRTA i lista ‘Srbija protiv nasilja’ kao i sve ostale nevladine organizacije pozivaju na transparentne podatke objavljenje na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Toliko se Srbija promenila, a otvorenost i transparentnost su moj najveći saveznik”, rekla je ona.

Kada je reč o stranim diplomatama koji su prisustvovali sastanku, navela je da su oni slušali i gledali šta je Srbija radila u primeni ODIHR preporuka i da su bili tu da čuju.

“Samo ne znam zašto nekad trče kod stranaca, a nekad kada ih pozovemo kao goste, onda im u tom kontekstu stranci valjda nisu dobri. U Bundestagu i Berlinu im ljube ruku, a ovde mogu da napuste sastanak kada su tu stranci, sve je deo političkog performansa”, zaključila je ona.

Na pitanje novinara da li ima vremena da se sve preporuke ODIHR-a sprovedu na vreme do izbora 2. juna, ukoliko bi vlast i opozicija postigli dogovor o implementaciji ili ukoliko bi krenuli u implementaciju bez opozicije, Brnabić je odgovorila da sve može da se sprovede do datuma održavanja beogradskih izbora.

“Apsolutno sve može da se sprovede do 2. juna, da se promene zakoni, da se formira komisija, da imamo uvid u birački spisak i da imamo razgovore sa medijima. Ne možemo da utičemo na uredničku politiku medija. Ali opet, mi smo parlamentarci, valjda bi naša reč morala nešto da znači, pa da razgovaramo sa medijima, tako da apsolutno može sve da se stigne”, istakla je Brnabić.

O datumu izbora nema pregovora  u Beogradu – to je 2. jun

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je izjavila da nema pregovora oko datuma izbora u Beogradu i da će se oni održati 2. juna.

Na konferenciji za medije u holu Skupštine Srbije, Brnabić je poručila opoziciji da ako žele da razgovaraju o datumu održavanja lokalnih izbora, to treba odmah da kažu.

“Ako žele da razgovaraju o lokalnim izborima, neka kažu odmah. Neka ne čekaju da se približi datum raspisivanja izbora. Nemojte da čekate 1. jul”, poručila je Brnabić.

Ona je rekla i da je opozicija do pre šest meseci govorila da je osnovna demokratska praksa razdvajanje izbora, a sada njihovo spajanje.

Brnabić je rekla da opozicija treba da joj dostavi modalitete na koji način želi da nastavi razgovore o preporukama ODIHR-a.

Na pitanje novinara da li je dijalog vlasti i opozicije oko preporuka ODIHR mogao da počne ranije, pa bi bilo više vremena da se ispune preporuke, Brnabić je odgovorila da je moglo, ali da do toga nije došlo pošto oni, kako je rekla, nisu ispoštovali svoju ustavnu obavezu i nisu došli na konsultacije na koje ih je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao ni za konsultacije za izbor skupštinskih tela.

“Zašto nisu otišli na konsultacije i rekli predsedniku Vučiću da bez ti zahteva neće da razgovaraju i da promeni temu razgovora sa njima, kao što sam je promenila teme kolegijuma. Da su želeli, imali su vremena, ali gospoda se nisu ni udostojila da odgovore. Bilo je dovoljno vemena za sve”, konstatovala je Brnabić.

Na pitanje novinara da li smatra da je, čak i da se postigne dogovor vlasti i opozicije, moguće sprovesti sve preporuke ODIHR-a, Brnabić je odgovorila da je apsolutno ubeđena da mogu.

“Opozicija kaže da se plaši da ne mogu da se sprovedu do 2. juna, ali da žele da se svi izbori održe 2. juna. To je paradoks”, ocenila je Brnabić.

Predložila sam konkretne teme, ali ih je opozicija odbila

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je izjavila da je na današnjem sastanku sa šefovima poslaničkih grupa postavila konkretne teme, ali da ih je opozicija odbacila i nije želele da razgovara o njima.

“To je bio pokušaj dijaloga, ja znam da ovako ne izgleda dijalog, ali me to neće sprečiti da pokušavam. Nastaviću da pokušavam i da apelujem da se ponašamo kao odgovorni i ozbiljni ljudi, da pokažemo svim građanima Srbije, jer smo zahvaljujući isključivo njima, mi u ovom domu kao njihovi poslanici”, rekla je Brnabić na konferenciji za medije u Skupštini Srbije.

Brnabić je rekla da je predstavnicima opozicionih poslaničkih grupa predstavila izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima, Zakona o finansiranju političkih stranaka, Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o Ustravnom sudu, te da bi se samim izmenama tih zakona ispunilo sedam preporuka ODIHR.

“Želim da primenim sve ODIHR preporuke”, rekla je Brnabić.

brnabić,

Ona je dodala da su svi pre sastanka dobili Nacrte izmena i dopuna zakona.

U Skupštini Srbije završen je današnji sastanak poslaničkih grupa vlasti i opozicije na kome se raspravljalo o preporukama ODIHR-a o izbornim uslovima. Pored predsednice parlamenta Ane Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije i dela opozicionih poslanika, sastanku su prisustvovali i američki ambasador Kristofer Hil, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Sastanku su prisustvovale stranke vladajuće koalicije, koalicije “Srbija protiv nasilja”, kao i predstavnici poslaničke grupe “Mi – glas iz naroda”.

U parlament su došli Milenko Jovanov, Marina Raguš, Sandra Božić (SNS), Ivica Dačić, Snežana Paunović (SPS), Branimir Jovanović (SDPS), Edin Đerlek (SPP), Elvira Kovač (SVM), Stefan Krkobabić iz PUPS-a.

Iz opozicije su bili Biljana Đorđević (Zeleno-levi front), Marinika Tepić (SSP), Miroslav Aleksić (Narodni pokret Srbije), Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Srđan Milivojević (DS), kao i predstavnici poslaničke grupe “Mi – glas iz naroda”.

Na poziv se nisu odazvali predstavnici koalicije NADA, “Ekološkog ustanka” i poslaničke grupe “Mi glas iz naroda – prof.dr Branislav Nestorović”.

Prisustvovali su i predstavnici civilnog sektora koji se bave izbornim procesom – CRTA, CeSid, Tranparentnost Srbija.

Na dnevnom redu sastanka je bila primena preporuka ODIHR-a iz konačnog izveštaja posmatračke misije o izborima za narodne poslanike održanim 17. decembra 2023. godine.

Srbija protiv nasilja napustila sastanak o preporukama ODIHR-a

Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja”, koji su danas učestvovali u razgovorima vlasti i opozicije o primeni preporuka ODIHR-a o izbornim uslovima u Skupštini Srbije, napustili su sastanak u parlamentu.

Na konferenciji za novinare u holu parlamenta nisu precizirali svoje dalje učešće u razgovorima.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je novinarima da je predložio dopunu dnevnog reda, odnosno da se ispune preporuke ODIHR-a koje su preduslov kako bi sve druge preporuke imale smisla.

“Mi smo tražili o čemu treba da se razgovara. Ako oni ne budu hteli o tome da razgovaraju, nego o nekim svojim temama, to nema previše smisla. Mi se iskreno nadamo da će oni prihvatiti da razgovaraju o suštini problema”, rekao je Lutovac.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /