in

Брнабић: Сраман извештај Фридом Хауса

Она је рекла да свако ко имало разуме политичке околности, људска права, медијске слободе и владавину права зна да то није тачно.

„Током 2021. завршили смо јавну расправу и привели крају процес измене Устава, 16. јануара смо имали успешан референдум који први пут у историји Србије обезбеђује потпуну самосталност тужилаштва и независност судства“, подсетила је Брнабић.

Са друге стране, навела је да је прошле године на КиМ, за 20 одсто увећан број напада на Србе на КиМ.

Све то, истакла је, кулминирало је тиме што је 16. јануара Приштина забранила Србима учествовање на референдуму, а након тога 3. априла на изборима.

„Приштина је забранила основно људско право, право гласа. И, онда имате Фридом хаус који каже да је Србија највише назадовала, али је зато Косово највише напредовало и наши медији који на сва уста објављује ту вест“, рекла је премијерка.

Она каже да је реч о истим медијима који су годинама објављивали да је Србија на сивој листи ГРЕЦО групе земаља које се боре против корупције у Савету Европе, зато што смо на листи глобално незадовољавајућих земаља, а да када се у марту појавио нови извештај, који је рекао да се Србија изузетно поправила и да није више на тој листи, нико ни једну реч није објавио.

„Толико о објективности и утицају различитих међународних организација на то шта се дешава на Балкану и како је ко представљен и на крају похваљен за то што ради. Тај извештај Фридом хауса похваљује Приштину што је Србима одузела основно људско право да гласа“, поручила је премијерка.

Говорећи о ситацији у јужној покрајини, Брнабић је рекла да је ситуација комплексна, пре свега због понашања Приштине.

„Приштина не жели да преговара. То је јасно Вашингтону, Бриселу, Паризу, Лондону, Берлину. Шта ће урадити тим поводом видећемо. Прошло је девет година од Бриселског споразума, немамо и даље ЗСО, а Приштина отворено каже да неће имплементирати Бриселски споразум и да он за њих не постоји“, истакла је премијерка.

Он каже да ће њена влада, као озбиљна и одговорна влада која поштује међународне уговоре и споразуме, чекати да види шта ће урадити они који су супотписници тог споразума, пре свега ЕУ.

„Данас је Лајчак у Београду, свакако желим да чујем шта ће даље урадити“, рекла је Брнабић.