in

Brnabić: Srbija ne blefira, ako Savet Evrope prekrši statut, nećemo biti deo tog licemerja

Brnabić: Srbija ne blefira, ako Savet Evrope prekrši statut, nećemo biti deo tog licemerja

Ona je ovo izjavila povodom objave poslanice Evropskog parlamenta i stalnog izvestioca za tzv. Kosovo Viole fon Kramon koja je prethodno na društvenoj mreži X napisala da su navodi da će Srbija napustiti SE ukoliko tzv Kosovo bude primljeno u tu organizaciju, blef i dodala da će članice SE same odlučiti koga će prihvatiti.

Brnabić je poručila Fon Kramon da bi trebalo da zna “stvar ili dve o blefiranju i laganju”, pošto kako je rekla, Fon Kramon nije samo blefirala već je i otvoreno lagala o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), koja je okosnica Briselskog sporazuma.

“Za manje od mesec dana, 19. aprila, obeležicemo jedanaest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma. Na tom sporazumu je potpis visokog predstavnika EU – pa, gde je Zajednica srpskih opština”, upitala je Brnabić na društvenoj mreži X u odgovoru post koji je prethodno objavila Fon Kramon.

Brnabić navodi da to ne dovodi u pitanje kredibilitet Prištine, u koji kaže da Srbija nikada nije verovala već ozbiljno podriva kredibilitet EU.

“Konačno šta govori protiv članstva Kosova* u SE? Lako. Ono što je najvažnije – činjenica da je, u skladu sa međunarodnim pravom, Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244, Kosovo i Metohija Autonomna pokrajina Srbije, a ne “evropska država”, navodi Brnabić.

Predsednica skupštine dodaje da je pored toga, činjenica i da su evropski (i drugi) partneri Srbije u više navrata, javno i sasvim eksplicitno istakli da je formiranje ZSO apsolutni preduslov za bilo kakvu dalju diskusiju o pristupu tzv. Kosova SE ili bilo kom drugom sličnom pitanju.

“Da li su naši evropski partneri (i drugi) lagali”, upitala je na kraju objave Brnabić.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /