in

Брнабић: Ускоро додатно присуство америчких компанија

Након разговора са званичницима САД Карен Донфрид и Габријелом Ескобаром, које је оценила као изузетне тешке, али и конструктивне, Брнабић је рекла да Вашингтон препознаје нашу спремност да доносимо одлуке ма колико тешке биле, али такве да сачувамо мир и стабилност.

„САД искрено и отворено подржавају иницијативу Отворени Балкан и позивају све да се укључе, а као резултат свега тога наши односи су се променили, без обзира на супротне ставове и погледе по питању КиМ“, рекла је Брнабић гостујући на ТВ Пинк и најавила да у наредних неколико дана очекује добре вести и додатно присуство америчких компанија у Србији.

Према њеним речима, оно што се променило у односима Београда и Вашингтона је то што они сада чују и слушају нашу страну и аргументацији, и поред тога што говоре о међуособном признању.

Експлицитнији су од ЕУ у тој критици Приштине и Аљбина Куртија, за оно што није урађено, и за њихов неискрен став, зато што нису формирали ЗСО, што су забранили Србима да учествују на референдуму, изборима, рекла је Брнабић и подсетила да су САД направили и неке потезе захваљујући којима је Приштина укинула таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Према њеним речима, став САД прилично помаже да се Приштина врати за преговарачки сто.

Нагласила је да Србија има одличне односе са америчким компанијама, а да наредних дана очекује добре вести по питању

„То је једна ствар која нас повезује и карта на коју увек играмо. Те ствари олакшавају политичке односе. Мислим да Вучић цени ту америчку искреност и отвореност. Слажемо се да се не слажемо у неким стварима, али хајде да видимо шта можемо да урадимо“, навела је Брнабић.

Она је рекла да је са америчком званичником Карин Донфрид јуче разговарала о економији, ИТ сектору, о америчким компанијама и да јој је циљ да се позиционира као лидер овог дела Европе.

„У наредних неколико дана очекујемо добре вести и додатно присуство америчких компанија у Србији“, рекла је Брнабић и подсетила на америчке компаније у Србији и то да би једна од њих до краја године требало да почне у Новом Саду да гради развоји центар за Европу.

Имамо много нивоа сарадње са америчким компанијама и са нашом дијаспором, удружење наших људи у Силицијумској долини – Сербиан ентерпенерс, нам много помаже, основали су и Фонд само за Србију који ће подржати наше старт ап иновативе компаније, навела је премијерка.

„То је карта на коју ми играмо, те ствари олакшавају и политичке односе, посбено у овако комплексним односима“, рекла је Брнабић.

Влада са председником о великим инфраструктурним пројектима

Она је изјавила да је председник Србије Александар Вучић за данас заказао састанак са члановима владе о инфраструктурним пројектима.

Брнабић је на ТВ Пинк рекла да ће, пред њен пут на Економски форум на Јахорину, данас у 11 сати, присуствовати састанку у Председништву.

„Имамо састанак у Председништву на који је позвао председник Вучић како бисмо га известили о великим инфраструктурним пројектима, потрошеном новцу и средствима у буџету“, рекла је Брнабић и додала да ће то бити веома тежак састанак.

Брнабић је, такође, најавила да ће сутра са председником бити одржан и састанак у вези са робним резервама.

„Сутра у 11 сати биће одржан и састанак у Председништву, у вези са робним резервама, да прођемо шта све имамо, колико је то, да морамо да испразнимо складишта, да бисмо ускладиштили све од следеће жетве“, рекла је Брнабић.

Стоји да је Курти „мали Хитлер“, забрињава насиље на Косову и Метохији

Премијерка је изјавила  да је у јучерашњем разговору са представницима САД истакла да је Београд забринут због ескалације насиља на Косову и Метохији, за које је одговорна Приштина, због чега молимо ЕУ и САД да то узму озбиљно и помогну Београду да сачува мир на Западном Балкану.

„Јасно смо и јуче рекли да нас изузетно забрињава ексалација насиља на КиМ и да се то види у свему – по томе што је у 2021. години за више од 30 одсто повећан број напада на Србе на КиМ и њихову имовину, манастири Високи Дечани доспео на листу најугроженијих културних и верских споменика, а све је кулминирало тиме да Аљбин Курти укида Србима основна људска права“, рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Она је подсетила да је Приштина забранила Србима на КиМ да гласају на изборима, за пре тога и на референдуму.

„Уз сталне провокације, нас све то забрињава и молимо партнере у ЕУ и САД да то узму озбиљно и да нам помогну да сачувамо мир на Западном Балкану“, рекла је Брнабић.

Она је додала да председника Александра Вучића сви гледају као партнера, иако на сваком месту говори о ставовима који су супротни са њиховим, зато што он свих ових година покушава да смањи тензије, сачува мир и стабилност, штити Србе на КиМ и мир у овом делу Европе.

Коментаришући изјаве Аљбина Куртија, који је Вучића назвао „малим Путином“, на шта је министар спољних послова Никола Селаковић узвратиода је Курти „мали балкански Хитлер“, Брнабић је рекла да је такав одговор адекватан, и да, уколико ће се водити комуникација, дијалог и политика на том нивоу, потпуно стоји да је Курти „мали Хитлер“.

„Курти заступа све тезе нациста из Другог светског рата, жели потпуно протеривање Срба, укида им основна људска права, Србима и другим неалбанцима, тежи уједињењу тзв. Косова са Албанијо, стварању ‘Велике Албаније“, а то је све оно што су нацисти пропагирали у Другом светском рату и потпуно је адекватно да Куртија зовемо мали Хитлер“, рекла је Брнабић.