in

Брнабић: Ваучери планули – подељено их је више од 130.000; Сутра наставак разговора са радницима Стелантиса

“Рекла сам одмах и председнику Александру Вучићу, чија је то инцијатива, да ће ваучери планути одмах и већ смо при крају поделе. Људи који се пријављују пресрећни су, али и наши угоститељи су, власници бања такође, као и људи који се баве сеоским туризмом. То це се највећим делом вратити у наш буџет”, рекла је Брнабић у емисији Хит-твит на Пинку.

Интенција је, нагласила је, да грађани више времена проводе у својој земљи да је више заволе, као и да се новац врати у буџет.

Додала је да велико интересовање влада за бање, Фрушке терме, Сокобању, Нишку бању, доста је популарна и Пролом бања, и Луковска, и Краљевска која нешто касни и биће у пуном погону од септембра.

Феноменална је читава Куршумлија, три бање и уз све Ђавоља варош – то људи треба да виде, рекла је Брнабић.

Сутра наставак разговора у Председништву

Председница Владе изјавила је да би разговор у Председништву са представницима радника Стелантиса могао бити настављен сутра и додала да су руководству те фабрике предочили да је 12 запослених проглашено технолошким вишком иако су се пријавили за рад у иностранству, што сматра да није фер.

Брнабић је навела да зна сваки број и детаљ из приче о Стелантису, да жели да сви радници буду заштићени, да породице знају сваки детаљ, у складу са договором од прошле суботе.

Додала је да се 12 од 492 радника који су проглашени за технолошки вишак, пријавило за рад у иностранству.

Додала је да су се за рад у иностранству пријавила 492 радника, од којих је 12 проглашено технолошким вишком.

“То је одлука Стелантиса, на то смо скренули пажњу руководству Стеланиста, мислим да то није било фер, не могу да утичем на ту одлуку”, навела је Брнабић.

“Мислим да је следећи састанак сутра у Председништву, биће ту људи из мог кабинет да разговарају са синдикатима, најважније да људи знају на чему су, да добровољно одлуче шта ће, да их подржимо. Важно је да што пре кренемо да производимо електрични аутомобил”, рекла је Брнабић.

Додала је да је производња електричног аутомобила планирана за четврти квартал 2024, а до првог квартала ће кренути тестни модел.

“Што више људи оде у иностранство тим Стеланиса биће компактнији и моћи ћемо много брже да уђемо у производњу”, навела је премијерка.

На питање да је изгледало да питање радника Стелантеса може да буде злоупотребљено, Брнабић је рекла да све што се дешава неки политичари желе да злоупотребе, сваки догађај, све људе, појединце.

Додала је да нико не спори право опозиције да критикује, али не и да злоупотребљава одређене ситуације.

Напоменула је да је људима мука када виде да неки преко њих покушавају да ућаре поен и почеће, каже, да их протерују са тих скупова.

Пошумљавању посвећујемо пажњу као нико до сада

Брнабић је изјавила да актуелна влада пошумљавању Србије посвећује пажњу као нико до сада и изразила задовољство што се туризам на Фрушкој гори развија боље него икада.

Ако на Фрушкој гори постоји нелегална сеча, решаваћемо и тај проблем, рекла је Брнабић на коментар лидера ЛСВ Ненада Чанака о илегалној сечи шума на Фрушкој гори, што, како је навео, може да угрози туризам и Национални парк.

Председница владе нагласила је да се туризам развија на Фрушкој гори боље него икада, и подсетила да је пре 10 дана била у Фрушким термама када је потписан уговор са Акор групацијом.

На Чанков коментар да је Војводина најмање пошумљена, једва шест одсто, Брнабић је навела да је посебно задовољна зато што предводи владу која из буџета издваја највише новца за пошумљавање.

Радимо заједно са факултетима како би обезбедили да се саде аутохтоне врсте, и у том смислу томе придајемо пажњу какву нико није до сада, рекла је Брнабић и додала да је илегална сеча нешто што је проблематично.

Рекла је да има редовно састанке са представницима Војводина шума и Србија шума и позвала Чанка да јој достави све информације и да ће му показати да нема заштићених.

Скандалозна одлука Приштине и реакција ЕУ

Премијерка Србије назвала је скандалозном, како одлуку Приштине у вези са српским регистарским таблицама и личним документима, тако и реакцију ЕУ тим поводом, и истакла да суштина целе приче нису таблице, већ “наставак притиска, терора и сталног малтретирања” Срба на КиМ.

“Ово је скандалозна одлука Приштине и реакција ЕУ, а Стано је изговорио ствари које су званична реакција Брисела на ово. То је страшно”, рекла је Брнабић кометаришући то што је портпарол ЕУ рекао да, према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Приштина има право да постепено укине КМ таблице.

Она је истакла да се Стано “није ни удостојио да каже нешто о Заједници српских општина, али је нашао за сходно да каже нешто о таблицама”.

“То је скандал и срамота”, оценила је премијерка.

Упитана да прокоментарише реакцију опозиције након недавне конференције председника Србије Александра Вучића да “Београд претерује кад подиже температуру због ове ситуације и помиње Бљесак, Олују и етничка чишћења”, Брнабић је рекла да је то била најотворенија конференција Вучића и да је био брутално искрен, да је у питању била сама срж истине и свега што се дешава по питању КиМ годинама и деценијама.

“И како се Срби на КиМ третирају, не само од стране Приштине, руководства у Приштини, привремених институција у Приштини, Албанаца на КиМ, већ и од стране највећег броја земаља на западу – ЕУ, земаља Квинте, што укључује САД”, рекла је Брнабић и истакла да САД чак имају најконструктивнији, најпрагматичнији и највише фер приступ, иако се њихов став разликује од става Србије када је у питању КиМ.

Она је истакла да суштина целе приче “нису таблице и да свако ко мисли да су суштина таблице грдно се вара”.

“Суштина је да се наставља притисак над Србима на КиМ, да се наставља терор над њима и стално малтеретирање и то у години која је почела тиме што су им на крају одузели и право гласа, што је до 2022. године било незамисливо. И то право гласа за референдум у области владавине права, а након што су гарантовали да се то неће поновити за изборе 3. априла, земље Квинте, па ни ЕУ, нису ништа могле да ураде, па је Курти био толико јак да ускрати то основно право Србима на КиМ”, рекла је Брнабић.

Она је оценила да су таблице само још један вид притиска и да у Приштини говоре и да ће одузети возила и упитала да ли ће онда Срби на КиМ бити приморани да напусте своје домове.

“То је суштина. Зато председник Србије Александар Вучић прича да нећемо дозволити ни нови Бљесак ни нову Олују, као вид бруталног етничког чишћења, да се понови на КиМ. Све оно што је Вучић прицао на прес конференцији и тај однос према Србима на КиМ и према Србији Стано је потврдио својом конференцијом дан касније јер Стано ниједном речју није поменуо ЗСО, ни заједница, ни српских, ни општина. Он је причао о споразуму о таблицама које нису у Бриселском споразуму”, указала је Брнабић.

Она је истакла да Бриселски споразум има 15 тачака, од којих се првих шест односи на ЗСО.

Брнабић је истакла да се све то дешава након што је постигнут енергетски споразум који је, како је подвукла, изузетно важан јер обезбеђује енергетску безбедност Србима, посебно на северу КиМ, и контролу над Газиводама и Валачом.

Премијерка је указала и да је предуслов у Бриселском споразуму за тај енергетски споразум било да се оснује ЗСО, па да ЗСО онда региструје Електросервер.

“Онда су сви који су гарант Бриселског споразума рекли да, пошто још немамо ЗСО, хајде да нађемо неки други начин да то урадимо. Толико се Србија тестира”, навела је Брнабић.

Брнабић није желела да коментарише то што је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао да одлука Приштине о регистарским таблицама и личним документима мења његову агенду, иако је Стано рекао да је Брисел ”био обавештен, али не и консултован” о плановима власти у Приштини.

“Шта год да кажем може да стави Србе на КиМ и Србију у још тежи положај”, рекла је Брнабић.

Она је нагласила да је за Србију црвена линија да се не понови нека нова Олуја, неко ново етничко чишћење и истакла да је “истина наше најјаче оружје”.

Она је нагласила да док је Вучић председник Србије “никада нећемо одустати од преговора” са Приштином јер су преговори на

најбољи начин гарантују да су Срби на КиМ безбедни.

Када је у питању недавна посета премијера Црне Горе Дритана Абазовица, Брнабић је рекла да је то била важна посета и да је осетила и код Абазовића велику дозу прагматизма,

“Прича се отворено, не прича се увијено, и постоји жеља да се те ствари реше”, рекла је Брнабић и оценила да је Абазовић много прагматичнији од бившег премијера.

Она је оценила да је Абазовић деловао потпуно искрен у томе да кренемо да затварамо отворена питања и ресетујемо односе Србије и Црне Горе.

“Јако добра посета и надам се да ће се тако наставити. Желимо што боље односе са свима у региону, што обезбеђује да Србија настави да просперира и да у сваком смислу имамо боље резултате”, рекла је Брнабић.

Она је додала да би волела да види Црну Гору у иницијативи Отворени Балкан, али је нагласила да је то њихова одлука, а да ће Србија пружити све потребне информације.

Брнабић је, говорећи о протоколу дочека када се направи паралела са дочеком бившег премијера Здравка Кривокапића и садашњег Абазовића, истакла да ту нема разлике.