in

Брнабић: Ваучери планули – подељено их је више од 130.000; Сутра наставак разговора са радницима Стелантиса

“Рекла сам одмах и председнику Александру Вучићу, чија је то инцијатива, да ће ваучери планути одмах и већ смо при крају поделе. Људи који се пријављују пресрећни су, али и наши угоститељи су, власници бања такође, као и људи који се баве сеоским туризмом. То це се највећим делом вратити у наш буџет”, рекла је Брнабић у емисији Хит-твит на Пинку.

Интенција је, нагласила је, да грађани више времена проводе у својој земљи да је више заволе, као и да се новац врати у буџет.

Додала је да велико интересовање влада за бање, Фрушке терме, Сокобању, Нишку бању, доста је популарна и Пролом бања, и Луковска, и Краљевска која нешто касни и биће у пуном погону од септембра.

Феноменална је читава Куршумлија, три бање и уз све Ђавоља варош – то људи треба да виде, рекла је Брнабић.

Сутра наставак разговора у Председништву

Председница Владе изјавила је да би разговор у Председништву са представницима радника Стелантиса могао бити настављен сутра и додала да су руководству те фабрике предочили да је 12 запослених проглашено технолошким вишком иако су се пријавили за рад у иностранству, што сматра да није фер.

Брнабић је навела да зна сваки број и детаљ из приче о Стелантису, да жели да сви радници буду заштићени, да породице знају сваки детаљ, у складу са договором од прошле суботе.

Додала је да су 492 радника добила отпремнине од по 790 евра за годину радног стажа у Фијату, одбносно 500 евра за оне који су били у Застави.

Додала је да су се за рад у иностранству пријавила 492 радника, од којих је 12 проглашено технолошким вишком.

“То је одлука Стелантиса, на то смо скренули пажњу руководству Стеланиста, мислим да то није било фер, не могу да утичем на ту одлуку”, навела је Брнабић.

“Мислим да је следећи састанак сутра у Председништву, биће ту људи из мог кабинет да разговарају са синдикатима, најважније да људи знају на чему су, да добровољно одлуче шта ће, да их подржимо. Важно је да што пре кренемо да производимо електрични аутомобил”, рекла је Брнабић.

Додала је да је производња електричног аутомобила планирана за четврти квартал 2024, а до првог квартала ће кренути тестни модел.

“Што више људи оде у иностранство тим Стеланиса биће компактнији и моћи ћемо много брже да уђемо у производњу”, навела је премијерка.

На питање да је изгледало да питање радника Стелантеса може да буде злоупотребљено, Брнабић је рекла да све што се дешава неки политичари желе да злоупотребе, сваки догађај, све људе, појединце.

Додала је да нико не спори право опозиције да критикује, али не и да злоупотребљава одређене ситуације.

Напоменула је да је људима мука када виде да неки преко њих покушавају да ућаре поен и почеће, каже, да их протерују са тих скупова.

Пошумљавању посвећујемо пажњу као нико до сада

Брнабић је изјавила да актуелна влада пошумљавању Србије посвећује пажњу као нико до сада и изразила задовољство што се туризам на Фрушкој гори развија боље него икада.

Ако на Фрушкој гори постоји нелегална сеча, решаваћемо и тај проблем, рекла је Брнабић на коментар лидера ЛСВ Ненада Чанака о илегалној сечи шума на Фрушкој гори, што, како је навео, може да угрози туризам и Национални парк.

Председница владе нагласила је да се туризам развија на Фрушкој гори боље него икада, и подсетила да је пре 10 дана била у Фрушким термама када је потписан уговор са Акор групацијом.

На Чанков коментар да је Војводина најмање пошумљена, једва шест одсто, Брнабић је навела да је посебно задовољна зато што предводи владу која из буџета издваја највише новца за пошумљавање.

Радимо заједно са факултетима како би обезбедили да се саде аутохтоне врсте, и у том смислу томе придајемо пажњу какву нико није до сада, рекла је Брнабић и додала да је илегална сеча нешто што је проблематично.

Рекла је да има редовно састанке са представницима Војводина шума и Србија шума и позвала Чанка да јој достави све информације и да ће му показати да нема заштићених.