in

Broj preduzeća koja se bave dostavom lane porastao za 10 odsto

Broj preduzeća koja se bave dostavom lane porastao za 10 odsto

BEOGRAD –

U Srbiji je prošle godine bilo 697 preduzeća koja u opisu delatnosti imaju reči dostava ili dostava hrane, što je za oko 10 odsto više nego 2022. godine, kada je ovakvih firmi bilo 634, objavio je Infostud, pozivajući se na podatke Agencije za privredne registre.

Iz Infostuda su naveli da se pod dostavom više ne podrazumeva samo dostava hrane, već svega što može da se dostavi u kutiji dimenzija 40x40x30 cm ili do devet kilograma težine.

Kada je o zaradama reč, dostavljači, sagovornici sajta Poslovi Infostud su istakli da mesečno mogu zaraditi i do 270.000 dinara bruto a kada se od te sume odbije sve što je neophodno da se plati, kao i amortizacija za prevozno sredstvo koje koriste, ostaje im oko 170.000 dinara.

Potražnja za dostavljačima je ogromna, mnogo veća nego što domaće tržište može da pruži, zbog čega se angažuju radnici sa strane, pa je sagovornik ovog sajta iz jedne kompanije koja sarađuje sa vodećim platformama za dostavu istakao da među dostavljačima imaju i ljude iz Uzbekistana, Kirgistana, Kube, a u poslednje vreme sve više i iz Turske.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /