in

Brojne osude napada na glavnu urednicu Novosadske televizije

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije je danas osudilo fizički napad na novinarku i glavnu i odgovornu urednicu Novosadske TV Emiliju Marić u Novom Sadu.

Ministarstvo ističe da su fizički napadi na novinare, kao najbrutalniji vid ugrožavanja prava na slobodu medija, apsolutno nedopustivi i poziva nadležne organe da preduzmu sve zakonske mere i kazne počinioca ovog napada.

U saopštenju se navodi da niko nema pravo da ugrožava bezbednost medijskih radnika i da ih sprečava da obavljaju novinarski posao bilo kakvim nasiljem.Matić je za Tanjug rekla da je rano jutros došla sa snimateljem, kako bi snimili radove na izgradnji četvrtog mosta u Novom Sadu, za koje misle da je izuzetno značajan projekat za Novi Sad, i da TV kuća u kojoj radi kao gradska, novosadska televizija treba da izvesti o tome i da obavesti građane kako napreduju radovi.

“U tom trenutku pojavili su se, slobodno mogu reći ekstremisti ili takozvani ekološki aktivisti, koji su počeli da nas vređaju, posebno mene, i da izgovaraju neverovatno ružne stvari koje ja ne mogu ni da izgovorim u kameru”, rekla je Matić.

Mediji su preneli da je danas na Šodrošu, gde su se aktivisti usprotivili seči šume i gradnji novog mosta na Dunavu, jedna aktivistkinja napala Emiliju Marić, koja je dobila udarac u glavu i izbijen joj telefon iz ruke.

UNS: Pronaći i kazniti napadača 

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje fizički napad i pretnje urednici Novosadske televizije Emiliji Marić koji se dogodio jutros tokom protesta kojima su sprečavani radnici kineske kompanije “CRBC” (China Road and Bridge Corporation) da postave ogradu oko budućeg gradilišta novog mosta preko Dunava u Novom Sadu i traži da policija identifikuje osobu koja joj je izbila telefon i upućivala uvrede.

Kako je za UNS rekla Emilija Marić, zajedno sa snimateljem Lazarom Bogdanovićem jutros je otišla da snime početak radova na izgradnji mosta preko Dunava.

Snimak napada postoji, pa UNS poziva policiju i tužilaštvo da identifikuju i podnesu prijavu protiv napadača na novinarku Emiliju Marić.

UNS će ovaj napad prijaviti Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

Marić: Napali nas ekstremisti ili takozvani ekološki aktivisti

Urednica Novosadske televizije Emilija Marić, koja je napadnuta jutros na prostestu na Šodrošu u Novom Sadu, kaže da ju je jedna od aktivistkinja udarila, uz reči da “ne može da snima” i izbila joj telefon, i objašnjava da je ona samo radila svoj posao.

Zatim je, priča, došlo i do fizičkog napada.

“Dok smo snimali, jedna od aktivistkinja mi je prišla i udarila me je, izbila mi je telefon koji me je udario u arkadu i rekla da ja ne mogu da snimam. To je javna površina i mi radimo u interesu građana Novog Sada i treba da snimamo. Mi radimo svoj posao časno i odgovorno i mislim da ni jedan novinar bilo gde ne može biti napadnut”, rekla je Marić i dodala da nijedan novinar nigde ne bi smeo da bude napadnut.

Iz Novosadske televizije pozvali su nadležne da hitno reaguju i kazne odgovorne, a novinarska udruženja da osude napad na novinare.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /