in

“Budi hrabra – pregledaj se”, mesec borbe protiv karcinoma dojke (AUDIO)

Ovim povodom beogradsko udruženje „Žena uz ženu“ organizuje karavan „Budi hrabra – pregledaj se“, koji podrazumeva besplatne ultrazvučne preglede širom naše zemlje.

Od karcionoma dojke u Srbiji boluje svaka šesta žena, kaže za Radio Novi Sad Ana Dornik iz udruženja „Žena uz ženu“, koje pruža podršku ženama koje boluju od te vrste raka. Sama je, kako kaže, prošla kroz tu bolest, te naglašava da je najvažnije njeno rano otkrivanje, jer je, onda, bolest izlečiva, odnosno, ne narušava kvalitet života. 

Rana prevencija vodi boljoj dijagnozi, pa čak i ako se kancer otkrije, svet ne staje nakon tog otkrića, naprotiv, nov život počinje nakon toga – to je moja parola. Ja sam živ primer toga, napominje Dornik.

Misija udruženja je obrazovanje svih o toj bolesti, ne samo bolesnih žena, kao i podizanje svesti o značaju prevencije, kaže Dornik. Sa tom idejom organizovan je i Karavan „Budi hrabra – pregledaj se“, koji, kao pokretna ordinacija, posećuje gradove širom Srbije. Besplatni ultrazvučni pregled dojki je namenjen za žene do 45. godine, i završava se u Jagodini 26. oktobra.

Podizanje svesti o prevenciji, redovnim ultrazvučnim i mamografskim pregledima cilj je mnogih obrazovnih radionica, tribina i predavanja koje Udruženje organizuje. Radionice podrazumevaju i kurseve kuvanja, digitalnog marketinga, muzičke, kao i radionice glume.

Najvažnije je da žene koje boluju od raka dojke znaju da nisu same, a osim sticanja znanja, ideja je i da se zabave, poručuje Dornik:

Žene koje boluju od karcinoma dojke, kao i one koje žele da se obrazuju o toj bolesti, udruženje mogu da kontaktiraju na različite načine, objašnjava Ana Dornik, iz udruženja „Žena uz ženu“.

Više informacija o radu udruženja „Žena uz ženu“ dostupno je na njihovoj zvaničnoj i Instagram internet strani.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /