in

Čavušoglu i Blinken razgovarali o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u

Čavušoglu i Blinken razgovarali o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u

Kako navodi Rojters, njih dvojica su obavili neformalan razgovor u Briselu, gde je održan i sastanak šefova diplomatije zemalja članica NATO-a, tokom kojeg su oni poželeli dobrodošlicu Finskoj u taj vojni blok.

Čavušoglu je nakon razgovora sa Blinkenom istakao da Švedska treba da preduzme dalje korake kako bi Turska ratifikovala njenu kandidaturu za članstvo u NATO-u.

Stoltenberg: Pomoć Kine Rusiji bila bi istorijska greška sa velikim posledicama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da bi bilo kakva “smrtonosna pomoć” Kine, kojom bi snadbela Rusiju za rat u Ukrajini, bila “istorijska greška” koja bi imala velike posledice.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u sedištu NATO u Briselu, posle sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, rekao da je budućnost Ukrajine u evroatlanskoj porodici i poručio da će NATO nastaviti da podržava i Gruziju, Moldaviju i BiH.

Stoltenberg je kazao da su članice Alijanse, nakon što su prihvatile ulazak Finske, saglasne da bi Švedska trebalo da postane njihov saveznik što je pre moguće, prenosi Rojters.

On je rekao da buduće članstvo Ukrajine u Alijansi mora da bude zasnovano na tome da je ta zemlja nezavisna i demokratska, što je sada izazov zbog “ruske invazije”.

Stoltenberg je ocenio da bi, ukoliko bi ruski predsednik Vladimir Putin pobedio u Ukrajini, to poslalo opasnu poruku, kako je naveo, “autoritarnim zemljama širom sveta”.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /