in

Цена рибе на новосадским пијацама од 430 до 1.150 динара по килограму

Када се будете нашли у новосадским рибарницама током овогодишњег великог четвртка и петка чућете да ће два од три купца прокоментарисати да је риба прескупа и да јој никада није била толико висока цена. Неки чим виде цене одмах изађу из рибарнице, док други незадовољни поскупљењем ипак купују.

Током Божићног поста килограм живог шарана износио је око 470 динара, а данас уочи Великог петка кошта негде око 700 динара. Килограм шаранских шницли током Божићног поста коштао је 800 динара, а данас се та цена приближава цени једног килограма јунетине што је негде око хиљаду динара.

Са друге стране има и оних који пораст цене рибе нису ни приметили.

„Рецимо да је шаран најтраженији, шаран шницла, шаран очишћени. С обзиром на то да је поскупео од недавно малтене за 50 посто задовољни смо како иде продаја. Имамо и акцијску цену тостолобика и амура и веома добро се и то продаје“, рекао је продавац Ђорђе Бугарски.

Цена амура је приближна цени шарана, тостолобик кошта око 430 динара, свежа очишћена пастрмка 740 динара, а свеж сом у цело кошта око 1.150 динара. На поскупљење је утицао скок свих инпута у производњи, од горива до житарица које се користе у исхрани рибе, али утицала је и мања понуда. Међутим, новосадски продавци кажу, да несташице неће бити.

Поред рибе на посној трпези наћи ће се и коштуњичаво воће и орашасти плодови.

„Углавном највише иде шљива, ораси и печени бадеми и лешник и тако помало нешто бруснице. Пијаца је много слабија посећена“, казала је продавачица на Футошкој пијаци Јованка Сич.

Цене посног асортимна у појединим маркетима су нешто јефтиније, док су у многима скупље, кажу Новосађани. Било како било, кућа без рибе и посних ђаконија на велики петак не иде, тако да ће се и они који данас кукају због цена колико већ сутра вратити по исте намирнице.