in

Cene zlata na novom istorijskom maksimumu, ne nazire se kraj rastu

Cene zlata na novom istorijskom maksimumu, ne nazire se kraj rastu

Centralne banke nastavljaju da kupuju zlatne poluge u rekordnim količinama, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Svetske cene zlata bi u drugoj polovini 2024. godine mogle da skoče i na 2.300 dolara za uncu, posebno zbog očekivanja da bi američka centralna banka FED mogla da snizi kamatne stope u tom periodu, smatra stručnjak istraživačke agencije Siti, Akaš Doši.

Kada kamate padaju, zlato postaje sve atraktivnije u odnosu na imovinu sa fiksnim prihodom kao što su obveznice koje donose slabije prinose u periodu niskih kamatnih stopa.

Pored toga, zlato za mnoge predstavlja sigurno utočište za imovinu u periodu geopolitičkih neizvesnosti i kriza.

Najveći kupci zlata su u 2023. bile centralne banke Kine, Poljske i Singapura.

Jakić: Cena grama investicionog zlata povoljnija od cene grama zlata u nakitu

Stručnjak za investiciono zlato Ljuba Jakić izjavio je danas da je u Srbiji procenjeno da je od najčistijeg 24-karatnog zlata, pola investicionog, a da se od druge polovine pravi nakit, napomenuvši da je cena grama investicionog zlata mnogo povoljnija od cene grama zlata u nakitu i da su marže u zlatarama mnogo veće nego kada je reč o investicionom zlatu.

Jakić je za Tanjug, odgovarajući na pitanje da li je bolje imati kilogram zlatnog nakita ili kilogram zlata u polugama, rekao da lično uvek preporučuje investiciono zlato zato što se na tržištu pokazalo da je u proteklih 11 godina njegov rast oko 120 odsto i dodao da se savetuje da se u investitorskom portfoliju obavezno nalazi investiciono zlato.

Komentarišući činjenicu da je poslednjih godina cena zlata često probijala istorijski maksimum, Jakić je rekao da trenutna cena zlata na berzi iznosi 64 evra po gramu i dodao da je rast cena zlata vezan za geopolitičku situaciju i krize.

Prema njegovim rečima, jedan od maksimuma cena zlata je bio za vreme kovida, drugi kada je počeo rat u Ukrajini, a poslednji maksimum cena zlata je vezan za rat na Bliskom istoku.

“S druge strane, zlato je i pored toga što je visoko raslo, po mom mišljenju, potcenjeno. Njegova stopa rasta u odnosu na inflaciju je bila kao posledica svih ovih dešavanja. Zato zaključujem da će ono sigurno i dalje rasti i još jedna poruka ljudima da ne oklevaju. Prvo, ono nikada više neće pasti, i drugo ako čekaju, zlato se eksploatiše na svetu i neke procene su da će još 10, 15 godina biti zlata da se eksploatiše, a posle toga više ne”, rekao je Jakić.

Istakao je da će se veliki rast cena zlata desiti tek kada njega više ne bude.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /