in

Четири златне медаље за ракију воћара из Башаида

У воћњаку Драгана Кнежевића, пензионера из Башаида код Кикинде, налази се преко 200 стабала различитих сорти шљиве, јабуке, крушке, вишње и дуње. Када је година добра, поред сировине за пекмез, остане и за ракију, која се искључиво прави за сопствене потребе. С обзиром на то да се у воћњак, поред новца, улаже и велика љубав, онда као награда стигну и четири златне медаље за ракију од шљиве на недавно одржаном ”Пиле фесту” у Житишту.

”Воће нам треба за јело, а ово друго што остане припремимо за ракију, коју правимо на модернији начин. Не радимо као што је то мој деда радио, него сасвим другачије. Они су пекли, ми радимо дестилацију, са ензимима, квасцима, храном за квасац. Најлакше је испећи ракију, али произвести добру ракију, ипак треба бити мајстор”, прича Драган Кнежевић, воћар из Башаида.

Воћњак не представља само извор зараде, односно начин да се произведе домаћа ракија, већ је годинама и терапија за уклањање стреса, као и било којих других животних препрека. Уз помоћ природе, али и свог унука Николе Јанкова, башаидски пензионер већ деценијама мир проналази управо у зеленој оази свог домаћинства.

”Заливам, косим траву, скупљам воће са баком и сакупљамо траву, помажем деди јако пуно и на њега сам веома поносан”к, каже Никола Јанков из Башаида.

Род кајсија на северу Баната, услед измрзавања, је десетокован, али је остало воће веома добро родило.

воцар, кикинда, 1

”Са другим воћем са веома задовољан, родиле су јабуке, вишње, дуње, крушке, шљиве, тако да се надамо да ћемо и наредне сезоне произвести добру ракију”, додаје Кнежевић.

Када се нешто ради из љубави, тада обично стигне и награда за уложен труд, али је мир и спокој у воћњаку Драгана Кнежевића непроцењив, много важнији од било које медаље, осим оне животне – породице.