in

Četrnaesta tribina Dnevnika o Crnjanskom – Napulj u Hiperborejcima Miloša Crnjanskog

Mario Liguori (Sarno, Italija) je vanredni profesor na Filozofskom fakultetu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde predaje italijanski jezik, kulturu i književnost. Završio je komparativne jezike na Univerzitetu “L`Orijentale” u Napulju, a master i doktorske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Izvorno piše na italijanskom i srpskom jeziku.

Objavio je deset knjiga: “Snatrenja” (Službeni glasnik, 2010), putopisna proza, “Sedam jesenjih priča – Sette storie autunnali” (Akademska knjiga, 2013) – zbirka priča, “Prva ljubav” (Laguna, 2014), knjiga priča, monografiju “Vedi Napoli e poi muori” (Službeni glasnik, 2015), roman “Napuljski diplomata” (Laguna, 2016), monografiju “Ideja Napulja” (Zavod za udžbenike, 2018), roman “Samo ubistvo” (Laguna, 2019), monografiju “Italijanski jezički trougao” (Alma, 2021), knjigu priča “Slike o Sarajevu – Immagini di Sarajevo” (SPKD Prosvjeta Sarajevo, 2022) i roman “Via Acquarossa” (Laguna, 2023).

Objavljivao je u italijanskim, srpskim i bosanskohercegovačkim novinama i časopisima. Prevodio je naučne radove i kataloge za izložbe. Bio je simultani prevodilac na naučnim skupovima u Italiji i Srbiji. Od 2007. do 2009. živeo je i radio u Švedskoj. Gostovao je na prestižnom Hariman institutu Univerziteta “Kolumbija” u Njujorku.

Dobitnik je specijalnog priznanja Branislav Mane Šakić za izuzetno vladanje srpskim jezikom i uspostavljanje mostova saradnje između Italije i Srbije. Njegove knjige bile su u širem izboru za Ninovu nagradu, te u užem izboru za Kostićevu, Andrićevu i Isidorinu nagradu.

Ovo je četrnaesta tribina iz serije programa koje Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski” tokom nekoliko godina posvećuje našem velikom piscu. Serija tribina “Dnevnik o Crnjanskom” studiozno se bavi delom i životom ovog velikana književnosti kroz predavanja i razgovore, a gosti su najbolji poznavaoci književnog stvaralaštva Crnjanskog, od profesora, teoretičara i kritičara do pisaca-savremenika.

Program će biti održan u Kulturnom centru Vojvodine “Miloš Crnjanski”, Vojvode Putnika 2, Novi Sad. Ulaz je slobodan.

Svi zaintresovani takođe mogu posetiti i sledeće događaje u organizaciji Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”:

1) U četvrtak, 30. maja u 18 časova, biće održan koncert Nikole Bogdanovića (violina) i Dragutina Vučića (klavir). Ulaz je slobodan.

nikolabogdanovic, plakat,

2) U utorak, 4. juna u 18 časova, “Umetnik u fokusu” biće književnik Radomir Uljarević. U programu, pored autora, učestvuje doc. dr Jelena Marićević Balać. Moderatorka i urednica programa je Ljiljana Nikić.

radomir, uljarević,

 Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /