in

CIK traži od Srpske liste i stranke Nenada Rašića da zameni članove CIK-a u ostavci

PRIŠTINA –

Centralna izborna komisija u Prištini zatražila je danas od Srpske liste i Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak (GI SPO) ministra za zajednice i povratak u privremenim prištinskim institucijama Nenada Rašica, da zameneodbornike Opštinskog izbornog odbora koji su nedavno podneli ostavke na ta mesta.

Kako je rečeno na sednici 7. i 8. aprila Opštinske izborne komisije za opštine Leposavic, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica prihvatile su ostavke četiri predstavnika Srpske liste i ostavke predstavnika GI SPO iz opštine Kosovska Mitrovica, a CIK je zatražio od te dve stranke zamenu članova koji su istupili iz izbornih komisija.

Glasanje za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu održaće se 21. aprila.

Srpska lista juče je saopštila da je njen stav da se ne izlazi na predstojeće glasanje na kojem će se odlučivati o smeni četvorice nelegitimnih gradonačelnika na severu KiM.

Kako je istakao predsednik SL Zlatan Elek, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspe.

Elek je istakao da su za glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila predviđene nemoguće procedure i ukazao da će to glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne oslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmerno povećan i da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /