in

Чикаго: Оптужени за пуцњаву размишљао о још једном нападу

“Осумњичени се вратио у Илиноис, где је касније ухапшен након што је одлучио да није спреман за напад у Висконсину”, рекао је портпарол Оперативне групе за истрагу кривичних дела округа Лејк Кристофер Ковели на конференцији за новинаре у среду, након саслушања на којем је 21-годишњем Криму одбијена кауција, преноси AP.

Ковели је рекао да није изгледало да осумњичени планира напад и у Висконсину, ако да је након што је тамо побегао, видео још једну прославу Дана независности и “озбиљно размишљао” о томе да и тамо запуца.

Кримо је у среду први пут изведен пред суд у Илиноису, где се само кратко обратио суду да би потврдио да нема адвоката, тако да ће га заступати јавни бранилац.

Помоћник државног тужиоца округа Лејк Бен Дилон рекао је на судском претресу да је нападач пуцао на људе окупљене преко пута улице и да је на крову оставио чауре 83 метка и три шаржера.

Полиција је сопштила да је Кримо, који је оптужен за седам убистава пошто је насумично пуцао на људе на прослави, претходно легално купио пет комада оружја, упркос томе што су надлежни били обавештени да је двапут претио насиљем и самоубиством 2019. године.

Тужилац округа Лејк Ерик Рајнхарт казао је да Кримо, ако буде осуђен, може да добије и доживотни затвор без могућности улагања жалбе.

Рајнхарт је на конференцији за новинаре после судског претреса рекао да су власти испитале осумњиченог и да је он “детаљно испричао и признао шта је урадио”.

У масакру који се догодио у предграђу Чикага Хајленд парку, за време параде, убијено је шесторо људи, а седма жртва је преминула у болници. Више од 30 људи је рањено.

Детективи који испитују оптуженог још нису, међутим, успели да утврде који је мотив злочина, али су рекли да нема индиција да је жртве бирао по раси или религији.