in

Čović pozvao političke partnere na zajedničko rešavanje problema u BiH

Čović je rekao da narednih sedam dana treba da iskoristi da se događaji koji su često izvor političke krize, kao što je bilo nametanje izmena Izbornog zakona BiH i sada previranja oko rezolucije o Srebrenici u UN, amortizuju na politički način koji će biti prihvatljiv za sve.

On je istakao da se svi problemi moraju rešavati mirnim putem, s ciljem nastavka pregovaračkog procesa sa EU.

“Siguran sam da imamo dovoljno odgovornosti da pratimo te procese na najprimereniji način, a svi koji se trude da uzburkaju političku scenu u BiH ne treba im previše napora, nije to teško uzburkati: naveo je Čović.

Novinarima u Grudama je rekao da mu je važno da šire okruženje BiH “ne baci nikakav bezbednosni ili bilo kakav negativni uticaj na ovaj prostor” i da je uveren da se to neće desiti.

Čović je za iduću sedmicu najavio veliki broj sastanaka sa predsednicima država i vlada iz okruženja na marginama Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, prenose federalni mediji.

“Siguran sam da ćemo na marginama Sajma otvoriti neke pregovaračke procese o samoj BiH, kako bi već na prvim sednicama Saveta ministara možda ponovno na dnevni red došla zakonska rešenja koja nismo završili – Predlog izmena Izbornog zakona BiH, Predlog zakona o sudu i druga pitanja, a kako bi opet poslali poruku prijateljima iz Brisela da se ovaj proces ne sme zaustaviti”, naveo je Čović.

S obzirom na to da su evropski izbori u junu, Čović smatra da je važno iskoristiti idućih nekoliko meseci kako bi se sa zvaničnicima sa kojima su otvoreni procesi, napravili jasni planovi za ovu i sledeću godinu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /