in

Čović: Šmitova odluka neprihvatljiva za predstavnike Hrvatskog narodnog sabora, OHR i PIK da je preispitaju

Čović: Šmitova odluka neprihvatljiva za predstavnike Hrvatskog narodnog sabora, OHR i PIK da je preispitaju

SARAJEVO –

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da su izmene Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika, potpuno nepotrebne i neprihvatljive za predstavnike Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

Čović, koji je i predsednik HNS-a, rekao je za Fenu da ove, ničim izazvane reakcije OHR-a, dolaze samo par dana nakon pozitivnih izveštaja iz EU prema BiH, gde su snažno naglašeni jednogodišnji pozitivni rezultati izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Ova Šmitova odluka, dodaje, to potpuno negira.

Čović je rekao da je Šmit bez ikakve potrebe nametnuo 114 izmena Izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni rezultati na evropskom putu BiH.

“Ovim nametanjem kompromituju se i svi dosadašnji pozitivni rezultati parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posledice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za intregracione perspektive i evropsku budućnost BiH. Stoga pozivamo OHR i članice Saveta za provođenje mira (PIK) da preispitaju ovu odluku i celovito sagledaju njene posledice”, naveo je Čović.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /