in

Црна Гора подржала санкције ЕУ блиском Путиновом сараднику

На листи су Јевгениј Викторович Пригожин и Сергиј Виталијович Курченко.

На сајту ЕУ наводи се да је Пригожин истакнути руски предузетник, блиско повезан с руским председником Владимиром Путином и руским Министарством одбране.

Указано је да је Савет ЕУ 21. априла унутар постојећег оквира санкција донео мере ограничавања против још два појединаца због њихове улоге у подривању или угрожавању територијалне целовитости, суверенитета и независности Украјине, те због остваривања користи од руских одлука „у вези незаконитог припајања Крима и дестабилизације источне Украјине“.

За Курченка се наводи да је украјински држављанин који је уз подршку проруских сепаратиста преузео надзор над неколико великих металуршких, хемијских и енергетских постројења.

Пригожин је, истиче се, неслужбени вођа „Grupe Wagner“ војног субјекта у Русији. Нека од његових предузећа, истиче се, имала су користи од „великих уговора о јавној набавци с руским Министарством одбране након незаконитог руског припојења Крима и окупације источне Украјине“.

Осим Црне Горе, ове санкције су од земаља региона подржали и Северна Македонија, Албанија и Босна и Херцеговина.

„Оне ће обезбедити да њихове националне политике буду у складу са овом одлуком Савета“, саопштено је из Владе Црне Горе.