in

Црвени крст Вршац добио ново возило за потребе народне кухиње

Своју улогу у тој ситуацији препознали су донатори из Шведске, који већ неко време сарађују са вршачким Црвеним крстом, и који су за потребе народне кухиње у Вршцу обезбедили ново доставно возило. Господин Питик и његова породица, са организацијама из Шведске, већ дужи низ година помажу Вршцу и околним местима, јер их, иако живе у иностранству, срце и лепе успомене и даље вежу за родни крај.

“Ја сам родом из Војводинаца, зет сам у Ритишеву, а са овим крајем сарађујемо већ дуги низ година, већ 12 година имамо камп за децу у Војводинцима, сад ћемо га поново организовати. Мислим, живиш тамо, али ипак си везан за овде, и желишђ да помогнеш. Као што смо помогли болници, са креветима, санитетом, тако сме хтели и овде. Можда је ово ситно, али је ипак помоћ, и ми смо срећни што смо успели”, каже Јон Питик

“Заиста могу рећи да је ово био велики изазов и задатак за господина Питика, с обзиром на то да су све хуманитарне активности у Шведској тренутно усмерене ка Украјини, али због његове упорности, ево, возило се данас налази у Црвеном крсту Вршац. Возило је прошло све царинске контроле, контроле АМС, контроле МУП-а, регистровано је и од понедељка се користи наменски за превоз топлих куваних оброка корисницима Програма народне кухиње”, објашњава секретар ЦК Вршац Сузана Цветановић.

Програм народне кухиње, који тренутно има 720 корисника, одвија се током читаве године, у граду и 12 насељених места. Ново возило знатно ће олакшати превоз и транспорт оброка, с обзиром на чињеницу да, док се, с једне стране, број корисника у самом граду смањује, потребе у селима на територији Града Вршца, нажалост, расту.