in

Dačić: Formiran tim koji će se boriti protiv prijema Prištine u Savet Evrope

Hitno formiranje ovog tima juče je na vanrednoj sednici Vlade Srbije zatražio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dačić je rekao i da će taj tim voditi on, zajedno sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, kao i da će u timu biti najviše ljudi iz Ministarstva spoljnih poslova, kao i iz drugih ministarstava, Narodne skupštine i kabineta predsednika Republike.

Inicijativa tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope razmatraće se na zasedanju Parlamentarne skupštine SE 16. aprila.

Dačić je ocenio da SE, koji se prvenstveno bavi pitanjima ljudskih prava i sloboda, sada ide u polje koje izlazi iz pravnih okvira same organizacije i gde se krše osnovni principi na kojima ona funkcioniše.

“Kao prvo, Savet Evrope okuplja države. Ovo bi bio prvi put da neko bude primljen u članstvo a da nije država”, naglasio je on i dodao da tzv. Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem kada je reč o osnovnim postulatima i ispunjenosti kriterijuma za prijem u SE.

Istakao je da je pred Srbijom da se bori, mada će, kako je rekao borba biti teška.

Naveo je da sada 109 država u svetu ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, a 84 priznaje i rekao da, nažalost, situacija sa priznavanjem u Evropi ide na našu štetu.

“Situacija u Savetu Evrope je najgora. Inače bi tu trebalo da bude najčistija situacija, zato što Kosovo ne ispunjava nijedan kriterijum za članstvo u Savetu Evrope, istakao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje gde vidi sebe u novoj Vladi Srbije koju će formirati Miloš Vučević, naveo je da je u vezi sa tim glavno pitanje – gde je najpotrebniji.

Pitanje je gde sam najpotrebniji i gde bi bilo najefektnije za državu i za narod. Ovo drugo su neki drugopartijski interesi, koji u ovom trenutku, kad pričamo o Savetu Evrope, o Srebrenici, nisu tema, rekao je Ivica Dačić.

Govoreći o predstojećim izborima u Beogradu, Dačić je pozvao sve da učestvuju na izborima, ali i naveo da je “izvesno da će sadašnja opozicija izgubiti”.

Najavio je i da će Socijalistička partija Srbije na izbore ići sa Srpskom naprednom strankom.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /