in

Dačić i Petković razgovarali sa Zijade o aktuelnoj situaciji na KiM i atmosferi pojačanih tenzija

Sastanak je održan u kontekstu predstojeće redovne sednice Saveta bezbednosti UN o UNMIK planirane za 22. april i Izveštaja o radu UNMIK za poslednji šestomesečni period.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i atmosferi pojačanih tenzija koje sa ciljem daljeg proterivanja srpskog stanovništva kontinuirano stvara Priština, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar Dačić izrazio je zabrinutost povodom nedavnih jednostranih poteza Prištine, posebno nakon ukidanja dinara, i veoma osetljive bezbednosne i političke situacije u pokrajini.

Ponovio je, da se, kao i do sada, Srbija zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i poštovanje ranije postignutih dogovora, od kojih dogovor postignut u Briselu 2013. godine uz posredovanje EU, koji predviđa uspostavljanje ZSO, još čeka da bude primenjen od strane Prištine.

Karolin Zijade je istakla značaj održavanja konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti, kao i da Ujedinjene nacije u potpunosti podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije i pozvala je aktere na konstruktivan angažman po pitanju ispunjenja prihvaćenih obaveza.

Takođe, Zijade je zahvalila Srbiji na podršci radu i otvorenosti za saradnju sa UNMIK, kao i na kontinuiranoj podršci u vezi nastavka nesmanjenih aktivnosti misije UN na terenu.

O sednici SBUN

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao ranije sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM (UNMIK) Karolin Zijade sa kojom je razgovarao o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, kao i permanentno teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je drastično pogoršan najnovijim, jednostranim potezima Prištine.

zijade, petkovic01

Petković je tokom sastanka naglasio da je ukidanjem upotrebe dinara na teritoriji pokrajine i zabranom platnog prometa sa centralnom Srbijom, Srbima onemogućena isplata njihovih prinadležnosti, socijalne pomoći, kao i finansiranje srpskih institucija na KiM, što je naš narod dovelo na ivicu humanitarne katastrofe.

“Vidljiva je namera Prištine da sa ovom odlukom potpuno sa dnevnog reda skine i temu formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od 4.000 dana, a u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima na KiM predviđena je kroz ZSO”, dodao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

On je Zijade upoznao i sa nemogućim uslovima koje je Priština predvidela za sprovođenje referenduma za smenu četiri gradonačelnika na severu Kosova i Metohije, naglasivši da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sve čini da referendum ne uspe, odnosno da sa 3,5 odsto glasova zadrži vlast lažnih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije.

Podsetio je, da je pored smene gradonačelnika, neophodno i da odbornici u lokalnim skupštinama podnesu ostavke, što prištinske vlasti nisu predvidele.

“Svi potezi Prištine, providno i nedvosmisleno, vode ka samo jednom cilju, a to je definitivno proterivanje srpskog naroda sa vekovnh ognjišta na Kosovu i Metohiji i zatiranje njegovog postojanja u pokrajini”, rekao je Petković.

Naglasio je i značaj delovanja Misije UNMIK u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, za Srbe i ostale nalbance u pokrajini.

Zijade: Važno je nastaviti traganje za kompromisnim rešenjima

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Misije UN na KiM (UNMIK) Karolin Zijade je saopštila da je važno nastaviti sa nastojanjima da se pronađu kompromisna rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU.

“To uključuje napore koji se preduzimaju za rešavanje problema sa valutom u opštinama sa srpskom većinom, izglede za nove lokalne izbore u opštinama na severu KiM i neophodne korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština”, poručila je ona nakon što se u Beogradu sastala sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i prvim potpredsednikom vlade i šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem.

Navela je da su razgovarali o predstojećem izveštaju generalnog sekretara UN, uoči predstojeće sednice Saveta bezbednosti UN o UNMIK-u kasnije ovog meseca.

Ona je istakla da je sa srpskim zvaničnicima razgovarala o nizu drugih pitanja važnih za jačanje regionalnog mira i stabilnosti.

Zijade je istakla da se danas sastala i sa predstavnicima diplomatskog kora u Beogradu, i da je sa njima razgovarala o tekućem radu UNMIK-a na izgradnji poverenja na KiM, kao i budućim planovima u toj oblasti.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /