in

Dačić: Još neizvesna sednica Saveta bezbednosti UN o bombardovanju SRJ

Dačić: Još neizvesna sednica Saveta bezbednosti UN o bombardovanju SRJ

“Ne znamo da li će sednica uopšte biti održana, jer se uoči nje glasa kako bi se proceduralno videlo da li treba se održi ili ne, jer bi se negativnim ishodom,”nešto naškodilo Rusiji”, rekao je Dačić za TV Pink.

Naglasio je i da on kao predstavnik Srbije treba da ide na tu sednicu koju je, povodom obeležavanja 25 godina od bombardovanja SR Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999, tražila Ruska Federacija.

Rusija je tražila da se tog dana održi sednica Saveta bezbednosti (SB) UN, ali da je njeno održavanje preneto za ponedeljak, jer SB ne radi subotom i nedeljom.

“To je još jedan pokazatelj kakav je odnos Zapada prema toj temi, prema stradanju srpskog naroda i zla koje su nam naneli tada”, rekao je on.

Dačić je rekao da ne treba da nas interesuje odnos velikih sila već žrtve, način na koji je izvedeno ilegalno bombardovanje.

Dačić je u ponedeljak rekao za Tanjug da je Japan, kao predsedavajući SB UN ovog meseca poručio da ce izaći u susret zahtevu Rusije.

“Ne znači da možda neće biti dodatno nekih opstrukcija, ali kako sada stvari stoje, predviđeno je da ta sednica bude održana u ponedeljak, 25. marta i posvećena je 25. godišnjici bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije”, rekao je Dačić.

Dačić je tada rekao i da ne veruje da ce kod država koje su izvršile bombardovanje proraditi griža savesti ili da ce one reci da su pogrešili, ali je, kako ističe, bitno da se čuje naša istina o svemu tome.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski objavio je u ponedeljak da ce, na zahtev Moskve, sledećeg ponedeljka, 25. marta, biti održana sednica Saveta bezbednosti povodom 25. godišnjice od agresije NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju i da ce se održati u 21 čas po srednjeevropskom vremenu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /