in

Dačić na 18. Samitu Frankofonije u Đerbi

Dačić na 18. Samitu Frankofonije u Đerbi

Skup, na kome je učešće uzelo 75 delegacija, iskorišćen je i za brojne bilateralne susrete ministara spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije sastao se sa ministrom inostranih poslova Kipra Janisom Kasulidisom, sa kojim je razgovarao o dinamici političkog dijaloga između dve zemlje, evropskim integracijama i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, naročito u oblasti privrede i energetike, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili situaciji u regionu, sa osvrtom na aktuelna dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Dačić je izrazio zahvalnost na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao da je ovo posebno važno u trenucima kada tzv. “Kosovo” pokušava da postane članica Saveta Evrope, ali i planira da aplicira za članstvo u EU.

Dačić se susreo sa Makronom

Dačić se susreo i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

On je fotografiju susreta objavio na Instagram profilu ivica.dacic.rs.

“Uspeli smo da kratko razmenimo mišljenje o aktuelnim pitanjima važnim za bilateralne i regionalne odnose, ali i da se prisetimo njegove posete Beogradu”, naveo je Dačić.

“Multilateralni skupovi, kakav je Samit Frankofonije na kome učestvujem, a koji je u tuniskoj Đerbi okupio najviše predstavnike frankofonog sveta i njihovih prijatelja, savršena su prilika za susrete sa svetskim zvaničnicima”, napisao je Dačić.

On je dodao da je iskoristio kratak susret sa francuskim predsednikom Makronom ne samo za prijateljsko ćaskanje, već i da ga podseti na to koliko su neke teme važne i da očekujemo podršku Francuske u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu.

Ministar spoljnih poslova sastao se sa svojom belgijskom koleginicom Ađom Labib sa kojom je razgovarao o nastavku konstruktivnog političkog dijaloga, koji je bio intenzivniji u prethodnom periodu, uz očekivanje poseta belgijske strane.

Sagovornici su posebno istakli da se zalažu za dalji razvoj ekonomske saradnje, imajući u vidu postojeće belgijsko ekonomsko prisustvo u Srbiji, ali i privlačenje daljih investicija i povećanje robne razmene između dve zemlje.

Sagovornici su takođe istakli da postoji prostor za unapređivanje saradnje u okviru Frankofonije, u pogledu aspiracija Srbije da postane punopravna članica ove organizacije.

Šef srpske diplomatije imao je i kraće susrete sa ministarkom spoljnih poslova Andore Marijom Ubah Font i delegiranim ministrom iz Kabineta premijera Kambodže Boritom Oučom.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /