in

Dačić: Ne vidim razlog da Vučić prisustvuje sastanku u Briselu, prvo Kurtija privesti razumu

Dačić: Ne vidim razlog da Vučić prisustvuje sastanku u Briselu, prvo Kurtija privesti razumu

Komentarišući poziv šefa diplomatije EU Žozepa Borelja na hitan sastanak u Briselu, upućen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih vlasti Aljbinu Kurtiju, Dačić je rekao da nije iznenađenje, već da je to Borelj i najavio.

“Borelj je rekao da će pokušati da se dođe do nekog kompromisnog rešenja, a sve se vrti upravo oko tog datuma, 21. novembra. Mislim da je pokušaj Borelja opravdan, ali ne vidim razlog da sastanku prisustvuje predsednik Srbije. Potrebno je da se Kurti prizove razumu i poznavanju prava, jer je on glavni izvor svih nestabilnosti i mogućih incidenata”, rekao je Dačić.

Mijačić: Može se očekivati susret Vučića i Kurtija u Briselu

Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji smatra da se može očekivati da će doći do susreta na najvišem nivou između Vučića i Kurtija, i da se samim tim može očekivati i neki pomak u rešavanju sadašnje situacije.

“Ako nema nečega što je već dogovoreno i pripremljeno, verujem da njih dvojica ne bi putovali u Brisel i ne bi se sastanak održavao na tako visokom nivou. Alternativa jeste da međunarodni partneri, a pre svega Evropska unija, i jednoj i drugoj strani još jednom saopšte da se neće tolerisati nikakav izliv nasilja koji može da se desi nakon primene odluke o preregistraciji vozila od ponedeljka”, rekao je on.

Srbija je mnogo puta dokazala da jeste za dijalog i nastavak pregovora, naglasio je ministar i dodao da više ne može da se dozvoli da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza i, kako je rekao, svojevrsnih prevara, kada je reč o Briselskom sporazumu.

Dačić ističe da se Priština ponaša kao da Briselski sporazum ne postoji i da Zajednica srpskih opština ne može biti formirana, o čemu je i, kako kaže, Kurti više puta govorio.

Šef srpske diplomatije je dodao da se nada da neće doći do incidenata, što, kako je istakao treba da osiguraju EU, zajedno sa misijom Kfora i Euleksa, koji su upravo i garant Briselskog sporazuma.

Kada je reč o primeni odluke o tablicama u južnoj srpskoj pokrajini, čiji rok za primenu uskoro ističe, Dačić kaže da, iako malo, još uvek ima vremena da se reaguje.

”Neophodno je da se neko prizove razumu, kako bi se sprečili bilo kakve mogući incidenti i iskre koje mogu da zapale ceo region. To znači da je potrebno da se odluka o tablicama odloži, a posle toga krene u politički dijalog. A najvažnije od svega jeste formiranje Zajednice srpskih opština”, poručio je ministar.

On je napomenuo da još uvek ima nade da će odluka oko primene tablica proći bez incidenata, ukoliko međunarodna zajednica ozbiljno shvati i usmeri svoju pažnju i pritisak na stvarni izvor problema, koji je, kako kaže, Kurti.

Dačić učestvovao na prvom delu samita frankofonije

Dačić je učestvovao na prvom delu samita frankofonije, gde je imao brojne bilateralne susrete sa šefovima vlada i država iz čitavog sveta.

Uoči prvog sastanka samita frankofonije, ministar spoljnih poslova susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a taj susret Dačić je opisao kao izuzetno pozitivan.

“Makron nosi izuzetno lepe uspomene iz Beograda, za koje kaže da ih nikada neće zaboraviti. On je pozdravio predsednika Srbije i poručio da bi opet voleo da dođe u našu zemlju”, rekao je Dačić i dodao da se susreo i sa ministrom Kipra, koji i dalje ima čvrste stavove kada je reč o tzv. Kosovu, za koje je još jednom naglasio da ga nikad neće priznati kao nezavisnu zemlju.

ivica, dacic, emanuel, makron,

Šef srpske diplomatije sastao se sa ministrom inostranih poslova Kipra Janisom Kasulidisom, sa kojim je razgovarao o dinamici političkog dijaloga između dve zemlje, evropskim integracijama i saradnji u oblastima od zajedničkog interesa, naročito u oblasti privrede i energetike, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili situaciji u regionu, sa osvrtom na aktuelna dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Dačić je izrazio zahvalnost na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao da je ovo posebno važno u trenucima kada tzv. “Kosovo” pokušava da postane članica Saveta Evrope, ali i planira da aplicira za članstvo u EU.

Ministar spoljnih poslova sastao se sa svojom belgijskom koleginicom Ađom Labib sa kojom je razgovarao o nastavku konstruktivnog političkog dijaloga, koji je bio intenzivniji u prethodnom periodu, uz očekivanje poseta belgijske strane.

Sagovornici su posebno istakli da se zalažu za dalji razvoj ekonomske saradnje, imajući u vidu postojeće belgijsko ekonomsko prisustvo u Srbiji, ali i privlačenje daljih investicija i povećanje robne razmene između dve zemlje.

Sagovornici su takođe istakli da postoji prostor za unapređivanje saradnje u okviru Frankofonije, u pogledu aspiracija Srbije da postane punopravna članica ove organizacije.

Šef srpske diplomatije imao je i kraće susrete sa ministarkom spoljnih poslova Andore Marijom Ubah Font i delegiranim ministrom iz Kabineta premijera Kambodže Boritom Oučom.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /