in

Dačić: Nema saznanja da Srbiji preti teroristički akt, preduzimaju se mere opreza

Dačić: Nema saznanja da Srbiji preti teroristički akt, preduzimaju se mere opreza

“Bez obzira na sve izazove sa kojima smo se suočili, imajući u vidu i situaciju u regionu, na Kosovu i Metohiji, i teroristički akt u Moskvi i razne sukobe koje postoje širom sveta, bezbednosna situacija u Srbiji je stabilna”, rekao je Dačić.

On je dodao da MUP, Vojska Srbije i sve druge bezbednosne službe preduzimaju sve mere opreza i preventivne radnje kako bi se sprečila svaka mogućnost terorističkog akta ili uznemiravanje javnog reda i mira uz opasnost za živote ljudi.

“To je u najkraćem bila tema današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost”, rekao je Dačić.

Dodao je i da kada je u pitanju teroristički napad u Moskvi trenutno nema podataka da je neki državljanin Srbije nastradao, a prema informacijama kojima se raspolaže jedan naš državljanin je bio na događaju na kome se desio napad.

Odgovarajući na pitanja novinara o najavljenim događajima na otvorenom u našoj zemlji, Dačić je rekao da će se time baviti Ministarstvo unutrašnjih poslova i da će neki skupovi biti održani, a neki verovatno neće.

Što se tiče prijateljske fudbalske utakmice između Crvene zvezde i Zenita, rekao je za sada ostaje ono što je i sinoć rečeno, tj. da će ova utakmica biti odigrana.

Ići ću na sednicu Saveta bezbednosti UN, upitno je da li će biti održana

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će otići na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku koja je za 25. mart na zahtev Rusije zakazana povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije, ali da je još uvek upitno da li će se ta sednica održati.

Na pitanje Tanjuga da li će otići na na sednicu Saveta bezbednosti u Njujorku i da li će ta sednica biti održana s obzirom na poslednja dešavanja u Moskvi, Dačić je naveo da je ta sednica zakazana, ali da postoje naznake da će neke zapadne zemlje postaviti pitanje svrhe i održavanja te sednice.

“Naša je obaveza da idemo, a ako bude proceduralno glasanje, to znači da će oni uoči sednice da glasaju o tome da li će sednice biti ili neće biti, što je zaista neprimereno da se na takav način odlučuje o tome. U svakom slučaju mi smo spremni da učestvujemo na sednici, a da li će do sednice doći, i to je sada već pitanje za odnose između velikih sila, odnosno onih koji su članovi Saveta bezbednosti, naročito stalne članice Saveta bezbednosti”, rekao je Dačić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je naveo da je do sada bila praksa da kada neka od stalnih članica Saveta bezbednosti zatraži održavanje sednice, da svi prihvataju i dodao da to ne mora da važi i u slučaju Srbije, jer ne bi bilo prvi put da se prekrši dogovor i da se uradi nešto suprotno.

Ministar je naveo da je godišnjica početka bombardovanja, odnosno agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju važan događaj i da će on u zemlji biti obeležen na posebnom komemorativnom skupu na kom će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /