in

Dačić: Odluka o preporuci za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope sramotna i skandalozna

Dačić: Odluka o preporuci za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope sramotna i skandalozna

“Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope je sramotna i skandalozna, koja ruši sve principe na kojima počiva Savet Evrope, jer je po prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija i nije međunarodno priznata”, poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

On je poručio da odluka ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

“Odluka predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava”, porčio je Dačić.

Ranije danas Odbor za političke poslove Parlamentarne skupštine Saveta Evrope prihvatio je danas na sastanku u Parizu preporuku da takozvano Kosovo bude pozvano u članstvo te oorganizacije.

Na društvenoj mreži Iks te organizacije navodi se da je naredni korak plenarna debata, koja će se održati 18. aprila, kada će PŠE i glasati o njenom statutarnom mišljenju.

Za tu odluku glasalo je 31 predstavnika zemalja, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH Maja Vukićević i Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.

Glasanju o ovom pitanju prethodio je izveštaj izvestioca PŠE za tzv. Kosovo Dore Bakojani, koja je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan – vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /