in

Dačić: Podnošenjem rezolucije narušeni svi principi na kojima počiva mir u BiH

“U UN će 17. aprila biti predstavljena rezolucija koju podnose Nemačka i Ruanda uz podršku misija još 15 zemalja, uključujući i BiH koja ima lažnu legitimaciju s obzirom da srpski deo ne samo da nije pitan, nije ni konsultovan po ovom pitanju”, rekao je Dačić za RTS.

Dačić je istakao da u predlaganju rezolucije nije učestvovala Republika Srpska i da je time narušen Dejtonski sporazum, Ustav BiH i svi principi na kojima počiva mir u BiH.

“Time se pokazuje da muslimani ne žele mir, da ne žele Srbe za svoje komšije, jer ćete vi živeti sa nekim koga označavate genocidnim”, rekao je Dačić.

Dodao je da se u UN rezolucije donose dvotrećinskom većinom ili prostom većinom i dodao da se dvotrećinskom većinom donose odluke o važnim pitanjima

“Očigledno je da se određenim manipulacijama, time što se ova tema ne stavlja pod tačku koja se tiče međunarodnog mira i bezbednosti nego se stavlja pod tačku kulture mira, odnosno sećanja, ona prvo izmešta iz Saveta bezbednosti, što je potpuno nelegalno, jer se ne može Generalna skupština baviti temom kojom se već bavi Savet bezbednosti”, ukazao je Dačić i dodao da je to moguće jedino na predlog Saveta bezbednosti.

Kada je reč o glasanju prostom većinom, Dačić objašnjava da se tada računaju samo glasovi “za” i “protiv”, dok se “uzdržani” i oni koji ne učestvuju glasom ne računaju.

“Nama svakako više odgovara da bude glasanje dvotrećinskom većinom, jer je njima potrebno da obezbede veći broj glasova. Mi ćemo se, naravno, boriti do kraja”, rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije želeo da raspravlja povodom 25 godina od agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, odnosno Srbiju.

“Argumentacija je tada bila ‘pa nemojte da se bavimo temama iz prošlosti’. A ovo (Srebrenica) je bilo pre toga svega. To se dogodilo 1995. godine”, ukazao je Dačić.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /