in

Dačić razgovarao sa zamenikom MIP Jermenije

Dačić razgovarao sa zamenikom MIP Jermenije

Tokom razgovora izražena je zainteresovanost za dalji razvoj bilateralnih odnosa, zasnovanih na tradicionalnom prijateljstvu, kulturnoj i istorijskoj bliskosti koja postoji između dveju država i naroda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Obostrano je ocenjeno da je 2024. godina posebno važna s obzirom da Srbija i Jermenija obeležavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

S tim u vezi, obe strane su, kako je saopšteno, izrazile spremnost da zajednički rade na prigodnom obeležavanju ovog značajnog jubileja.

Jermenskoj strani je na sastanku preneta zahvalnost na podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Žakob:Veliki napredak Srbije u sprovođenju Agende 2030

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, koja se danas, povodom okončanja svog mandata, sastala s prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, istakla je da je Srbija ostvarila veliki napredak u vezi sa sprovođenjem Agende 2030.

Žakob je izrazila očekivanje da će i nova vlada nastaviti aktivnosti u tom pravcu a kao poseban uspeh izdvojila je tzv. zelenu tranziciju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministar je iskoristio priliku da se i lično zahvali Žakob na angažovanju i posvećenosti u obavljanju dužnosti u Srbiji, i poželeo joj puno uspeha u budućem radu.

Dosadašnju saradnju sa timom Ujedinjenih nacija, sa Žakob na čelu, Dačić je ocenio veoma pozitivno, posebno kroz pružanje podrške i pomoći u sprovođenju Agende za održivi razvoj 2030, što je, između ostalog, doprinelo povećanju vidljivosti Srbije u UN, ali i UN u Srbiji.

Od ostalih tema, Žakob se osvrnula na pitanja ljudskih i manjinskih prava, rodnu ravnopravnost, obrazovanje i izgradnju poverenja.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /