in

Dačić: Srbija nije eksprimentalno telo da se stalno na nama krši međunarodno pravo

Dačić: Srbija nije eksprimentalno telo da se stalno na nama krši međunarodno pravo

“To je prvi put da se preporučuje članstvo jedne teritorije koja nije međunarodno priznata, koja nije članica UN. Da bi se to ostvarilo onda pokušavaju naći opravdanje pa kažu da ovo ne prejuducira status, a onda u drugoj rečenici kažu da onda pozicija SE prestaje da bude statusno neutralna. Koga vi zafrkavate?”, upitao je Dačić.

Dačić je rekao i da je izvestilac PSSE za tzv. Kosovo Dora Bakojani “slagala sve”, podsetivši na njene reči da tri uslova treba da budu ispunjena za prijem u Savet Evrope.

Ako nemate glasove, neće vas ODIHR dovesti na vlast

Ministar spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da pozdravlja dijalog na koji je u ponedeljak 1. aprila pozvala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, navodeći da će na njima SPS učestvovati, a dodao je i da zahtevi opozicije treba da budu konkretni i realni.
“Mislim da je dijalog valjda normalan, a da li će ga biti nisam siguran zato što se nastupa ultimativno. Ana Brnabić je kao predsednica parlamenta pozvala sve stranke. Nadam se da će se odazvati, ali nisam siguran da li svi imaju dobru nameru”, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.
On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da bi izbori trebalo da se održe 2. juna da bi svi na njima učestvovali i da ne bi osporavali rezultate.
Dačić je kazao i da bi i ODIHR trebalo da razmisli o svojim preporukama jer, primera radi, postoji jedna preporuka koja se ponavlja, a pitanje je da li je neko tražio.
“Ne znam ko je njima ikada to tražio u Srbiji, da birači svojim potpisom mogu da podrže više lista. Pa je l’ ima nekog ko se slaže sa tim? Kako to doprinosi razvoju demokratije? Dajte da vidimo mi šta je realno. Ja se bavim 34 godine izbornim procesom i politikom, neka malo nauče ljudi šta je izborni proces, a ne da se kriju iza autoriteta”, rekao je Dačić.
Kako je zaključio, ODIHR nikoga neće da dovesti na vlast ako nemate glasove naroda.
Brnabić je juče saopštila da je za 1. april sazvala prvi sastanak Kolegijuma Narodne skupštine u 14. sazivu na kojem će biti reči o radu na primeni daljih preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, održanih 17. decembra 2023. godine.

“Srbija to nije zaslužila. Ovo je narušavanje našeg državnog interesa i odluka na štetu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Naročito je uvredljivo kad neko kaže da će sada biti bolje zaštićena ljudska prava i sloboda na tzv. Kosovu”, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je upitao zašto, ako je to tako, neki drugi delove nisu ušli u Savet Evrope.

“Pa što Dora Bakojani ne predloži da deo pod turskom okupacijom Kipra uđe u Savet Evrope? Pa što ne predloži da Katalonija uđe u Savet Evrope? Pa što ne predložiše da u Savet Evrope uđu i Krim, i Donbas, i Republika Srpska na kraju krajeva?”, upitao je Dačić.

On je dodao da Srbija nije “eksperimentalno telo” da se stalno na nama krši međunarodna pravo.

Dačić je objasnio da konačnu odluku o tzv. Kosovu treba da donese Komitet ministara, a ta sednica bi trebalo da bude u maju.

“Oni imaju dvotrećinsku većinu, jer je situacija u Evropi za nas najgora što se tiče Kosova. Većina zemlja je priznala nezavisnost tzv. Kosova”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li misli da Srbija treba da izađe iz Saveta Evrope, Dačić je rekao da se pitanje da li treba da učestvujemo u takvim organizacijama postavlja, ali da će odluku doneti državno rukovodstvo.

“Moji lični stavovi uopšte nisu bitni. Nije ovo moje privatno ministarstvo spoljnih poslova niti nastupam kao pojedinac. Ovde je bitno šta su državni interesi”, rekao je Dačić.

Preporuka o prijemu Kosova i Metohije u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
On je rekao da će ova tema u aprilu biti na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope koja daje preporuku Komitetu ministara.

“Sve ide ka donošenju te odluke. Za njeno donošenje potrebna je dvotrećinska većina a oni je imaju i za očekivati je da se to dogodi u maju”, istakao je Dačić gostujući na TV Pink.

Ocenio je da sve ovo dolazi u vreme kada Priština ne ispunjava ništa, nego blokira robu, dinar i srpski narod na Kosovu i Metohiji dovodi u stanje humanitarne katastrofe.

Prema njegovim rečima ovo je samo jedan od pritisaka kojima je Srbija izložena u poslednje vreme, a kao drugi faktor pritiska naveo je događanja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija oko sednice posvećene godišnjici bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Kada je reč o sednici SB UN koja bi danas trebalo da se održi, rekao je da je fizički teško stići na tu sednicu kada se stvari tako brzo menjaju, ali i dodao da sednice verovatno neće biti ni danas, da će ona biti zakazana za neki drugi dan i da je pitanje da li će ova tačka ikada stići na dnevni red.

Naveo je da su Rusija i Kina čvrsto na strani Srbije kada je reč o njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

“Kakvu refleksiju da napravite prema onima koji se zalažu da mi uvedemo sankcije Rusiji i Kini. Znači mi sada treba da rizikujemo da naša pozicija nije više tako stabilna u UN, zbog toga što uvrši pritisak na nas, a što nije u našem interesu. Tako da je to jedna veoma delikatna pozicija i mi bismo tu radili praktično na svoju štetu”, rekao je Dačić.

Objasnio je da je u Savetu Evrope napravljen presedan, jer se prema njegovim rečima, prima jedna teritorija koja nije rešila svoje statusno pitanje, koja nema status punopravnog člana međunarodne zajednice.

Dodao je da pristup glavnog izvestioca za prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani nije bio korektan, jer ih je, kako je naveo, ona sve slagala kao i sve u Evropi o čemu je pričao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ona je na početku navela tri uslova za pozitivno mišljenje, prvi je zajedništvo oko manastira Dečani, drugo je formiranje ZSO i treći je prestanak eksproprijacije u srpskim opštinama”, objasnio je Dačić.

Naveo je da to nije u redu prema Srbiji jer je Srbija, prema njegovim rečima, bila veoma korektna prema Grčkoj i dodao da nema sastanka na kojem Grčka ne insistira da Srbija jasno pokaže da poštuje njen teriotorijalni integritet i suverenitet.

Dodao je da sve ovo dolazi u vreme kada druga strana ne ispunjava ništa i to, prema njegovim rečima, ne samo da ne ispunjava već i “zateže” situaciju na Kosovu i Metohiji.

“Dovode naš narod u neizdrživu poziciju. Nastavljaju sa blokadom i za robe, nastavljaju sa blokadom dinara, žele da izbace dinar. Dovode naš narod u humanitarnu katastrofu”, rekao je Dačić i podsetio je da su oni bombardovali Srbiju zbog tzv. humanitarne katastrofe.

Objasnio je da postoji nekoliko tačaka, odnosno pritisaka kada je reč o Savetu Evrope i dodao je da ovo uopšte nije moralo da bude ovako hitno.

“Ali neko je procenio da je Prištini nezgodno što se tamo nalazi pod kritikama. Sada je vreme da se pritisne Srbija kako bi se rešili određeni problemi pre evropskih izbora i izbora u Americi, kako se ne bi čekao kraj krize u Ukrajini, jer oni ne žele da se to rešava po istim standardima”, rekao je Dačić.

Naveo je da ne može pitanje statusa tzv. Kosova da se rešava na jedan način, a da se onda pitanje Ukrajine rešava na drugi način.

“Ova odluka predstavlja direktno kršenje naših nacionalnih i državnih interesa, kršenje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i ta odluka je direktno suprotna svim principima na kojima počiva Savet Evrope. Ali, eto, to je ta politička realnost u kojoj živimo”, podvukao je Dačić.

Kada je reč o proceduri, objasnio je da će to u aprilu biti na parlamentarnoj skupštini, a u maju se očekuje da se donese konačna odluka.

“Drugi faktor pritiska jeste i ovo što se dešava oko Saveta bezbednosti u smislu isto tako sve odluke uglavnom koje se odnose na Srbiju se donose bez presedana. Znači donose se van svake procedure, van svih pravila”, rekao je on.
Kada je reč o bombardovanju Srbije, Dačić je podsetio da je bačeno 22.000 tona bombi od kojih je 15 tona bombi sa osiromašenim uranijumom.

“Ali naše pozicije nisu iste, mi smo međunarodno priznata država, oni su deo naše države koji želi osamostaljenje bez naše saglasnosti, što je suprotno međunarodnom pravu i tako će to ostati za međunarodni pravni poredak, osim ako sila ne kaže drugačije. A ta sila na kraju opet može ona da nam to nametne, može da nametne svetu, ali što se tiče Srbije, mislim da Srbija nikada na čelu sa rukovodstvom predsednika Vučića neće priznati nezavisnost Kosova”, istakao je Dačić.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /