in

Дачић: Србију и Казастан везује искрено пријатељство

Дачић је амбасадору Казахстана, који је недавно ступио на ту дужност, рекао и да две земље треба да то искрено пријатељство унапређују, пре свега јачањем сарадње у областима од заједничког интереса, нарочито економске, али и парламентарне сарадње. Изразио је захвалност посланицима казахстанског парламента који су у оквиру посматрачких мисија Интерпарламентарне уније Заједнице независних држава и Парламентарне скупштине ОДКБ узели учешће у посматрању недавно одржаних избора.

Амбасадор Казахстана Мади Атамкулов истакао је да су политички односи две земље традиционално добри и пријатељски, без отворених питања, као и да обострано изражен интерес за унапређење политичког дијалога на високом и највишем нивоу, као и развој билатералне сарадње.

Напоменуо је да ће се током свог мандата залагати за унапређење трговинско-економских веза, за које сматра да имају посебан потенцијал, с обзиром да је Казахстан чланица Евроазијске економске уније са којим Србија има потписан споразум о слободној трговини.

Председник Скупштине рекао је да ће један од приоритета наредног сазива српског парламента бити формирање група пријатељства са другим земљама, између осталог и Казахстаном, те поновио да постоји отворен позив да председник казахстанског Мажилиса дође у посету Србији, саопштено је из Народне скупштине.