in

Дан планете Земље у ковинској Змајевој школи

КОВИН –

Ученици Змајеве основне школе, као и сваке године, обележавају Међународни дан планете Земље са жељом да укажу да је време за незаустављиву храброст коју заједно морамо улагати у нашу планету, јер зелена будућност је једина просперитетна будућност.

Међународни дан планете се готово у целом свету обележава од 1970. године, а 2009. године Генерална скупштина УН донела је Резолуцију тежећи да истакне глобални значај обележавања тог датума, у циљу упозорења на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањила негативан утицај на животну средину.

„Мото овогодишњег Међународног дана планете Земље је „Уложи у нашу планету“, са нагласком на инвестирања у одрживи развој. Како је у значајном делу изучавања Технике и технологије управо акценат на одрживом развоју, то је прилика да ученици кроз занимљиве радионице изразе свој став, јер је Сократ још давно указивао да је тајна промене да сву своју енергију усмерите не на борбу против старог, већ на изградњу новог. Ове године сам датум календарски је у време пролећног распуста, али то није био разлог да га се пред одлазак на празнике ученици сете. Овог дана треба да предузмете акцију не само зато што вам је стало до света природе, већ зато што сви живимо у њему. Сваком од нас је потребна здрава Земља да би издржавала посао, живот, здравље, опстанак и срећу. Здрава планета није опција – то је неопходност, поручују ученици“, каже њихов ментор и професор Дејан Крецуљ.