in

Дан победе и дан Европе – централна прослава Дана Европе у Србији у Новом Саду

Деветог маја 1945. године, капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи и 9. мај се од тада обележава као Дан победе, а слави се и као Дан Европе.

У част Дана Европе у Београду су синоћ важне локације биле осветљене у бојама застава Европске уније.

Дан Европе (9. мај), обележава се као сећање на објављивање Шуманове декларације.

Овај важан документ, који носи име по тадашњем министру спољних послова Француске, објављен је 1950. године и представљао је основу изградње уједињене Европе, па самим тим и Европске уније.

Дачић, Вулин и Харченко положили венце ослободиоцима Београда

Поводом Дана победе над фашизмом, 9. маја, на Спомен комплекс гробља ослободилаца Београда положени су венци уз највише војне и државне почасти.

У име Народне скупштине Србије венац је положио председник парламента Ивица Дачић, испред министарства унутрашњих послова то је учинио министар Александар Вулин, а у име министарстава на чијем је челу то је учинила министарка Дарија Кисић Тепавчевић, док је у име Града Београда то учинио Андреја Младеновић.

Венце су положили и амбасадор Руске федерације Александар Боцан Харченко, представници амбасада Белорусије и Казахстана, представници Војске Србије, Иван Костић из Покрета Двери, Милица Ђурђевић Стаменковски председница Заветника и многобројни грађани.

Цвеће су положили и на Споменик вечна ватра на којем пише: „Нико није заборављен, ништа није заборављено“, као и на Споменик Црвеноармејцу у истом спомен комплексу.

Након тога уписали су се и у књигу сећања.

Сваке године, Дан Европе обележавају поруке мира и солидарности.

„Светски мир не може се сачувати без креативних напора пропорционалних опасностима које му прете“, стоји у Шумановој декларацији, саопштено је из Делегације ЕУ у Србији.

Централна прослава Дана Европе одржаће се данас на Тргу слободе у Новом Саду, где ће током вечери бити организован концерт. Музичари из Оркестра младих Западног Балкана изводиће дела класичне, џез, поп, рок и етно музике заједно са бројним познатим уметницима.

Током маја, предвиђен је велики број догађаја на којима могу учествовати грађани. Догађаји и бројне онлајн и медијске активности су део кампање ЕУ за тебе – Бољи смо заједно, којим Делегација Европске уније у Србији обелажава Дан Европе, заједничку прошлост, садашњост и будућност Србије и ЕУ.

Прелети изнад више градова поводом Дана победе

У оквиру обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату ваздухоплови Војске Србије данас ће у времену од 11.30 до 13 часова, извршити прелете изнад више градова.

Прелети ће бити изведени изнад Новог Сада, Зрењанина, Панчева, Београда, Ужица, Пожеге, Чачка, Крагујевца, Јагодине, Ћуприје, Параћина, Крушевца, Трстеника, Краљева, Ниша, Прокупља и Лесковца, саопштило је Министарство одбране.

Кисић положила венац на Споменик Незнаном јунаку

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и изасланица председника Републике, Дарија Кисић данас је, поводом 9. маја – Дана победе над фашизмом, положила венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

дарија, кисиц

Министарка је у спомен књигу написала:

„Данас славимо победу, слободу, храброст и јунаштво.

Данас се сећамо оних који су своје снове и своју будућност дали да бисмо ми данас били слободни и да бисмо живели у миру.

Вечна слава нашим славним прецима, победницима и ослободиоцима! Живела Србија!“.

Шетња „Бесмртног пука“ до Гробља ослободилаца Београда

Поводом Дана победе, од Вуковог споменика до Гробља ослободилаца Београда, организована је шетња „Бесмртног пука“ у организацији Амбасаде Русије у Србији.

Грађани, међу којима су амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, министар Ненад Поповић, директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић, окупили су се ко Вуковог споменика око 10 сати, а у шетњу су кренули Рузвелтовом улицом око 10.30.

На челу колоне је развијен транспарент „Бесмртни пук – Београд“, а окупљени носе фотографије страдалих у Другом светском рату, заставе Србије и Русије, фотографије руског председника Владимира Путина и слово „З“.

На Гробљу ослободилаца Београда биће положени венци и цвеће у оквиру Спомен-комплекса, а цремонија ће обухватити и свечано полагање венаца на Споменик ослободиоцима Београда и Вечну ватру.

Такође, венац ће бити положен и на Споменик Црвеноармејцу.

У церемонији ће учествовати и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а.

Дан победе над фашизмом обележава се 9. маја када је 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Министар Стефановић поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе

Поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је да Србија данас обележава ова два важна датума, која симболизују нашу славну, херојску историју и будућност коју желимо да градимо за нашу децу.

„У светској историји остало је забележено да је малени српски народ рекао одлучно не Хитлеру и његовим силама зла. Свој избор праве стране историје, за нас једине прихватљиве, платили смо скупо – животима наших дека, бака, родитеља и других ближњих. У Другом светском рату били смо један од најстрадалнијих народа на свету, али ни на трен нисмо устукнули у борби за људскост, у борби за слободу и мир. За вредности које прожимају биће српског народа“, рекао је министар Стефановић.

дан, европе, стефановиц

Он је истакао да смо дужни да не заборавимо жртву наших предака, да не дозволимо да се заборави њихова непоколебљивост у борби за боље сутра Србије, али и целе Европе и света.

„Бескрајно хвала нашим прецима, јунацима, због којих данас стојимо усправног чела, поносни што смо као народ увек били на исправној страни историје. Правда, слобода и љубав према отаџбини и данас су најузвишенији идеал Србије и њених грађана. То је аманет који су нам преци оставили – да чувамо скупо плаћену слободу коју су нам изборили. Чувајући успомену на њих, данас градимо земљу која је посвећена очувању мира и стабилности, земљу која је посвећена изградњи и стварању боље будућности. Србију која своје место види управо у Европској унији, чији почетак стварања данас обележавамо, као месту које представља заједницу народа која почива на принципима сарадње и солидарности, уједињену на стварању напретка и бољих услова живота свих народа“, рекао је министар Стефановић.

Михајловић: Очувати угрожене европске вредности

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе да су јединство и солидарност данас потребни више него икада како би се очувале угрожене европске вредности које се темеље на идејама слободе, мира, политичког и економског уједињења.

Она је навела да историја нашег народа почива на антифашизму и да је Србија увек била на страни истине и поштовања права.

„Данас су нам више него икада потребне вредности на којима почива заједница европских народа и која је темељ Дана победе над фашизмом и Дана Европе. Идеја о слободној, уједињеној, солидарној Европи данас је угрожена и поражавајуће је што ту идеју угрожава земља која је поднела највећу жртву у борби против фашизма.

Због тога је данас свима у Европи потребно јединство, како бисмо зауставили рат и потребна нам је солидарност како бисмо помогли онима чији је живот угрожен“, рекла је потпредседница Владе, саопштило је ресорно министарство.

Михајловић је истакла да Србија припада реду држава које баштине антифашистичке идеје и са којима ће бранити заједничке вредности, борећи се за очување мира и слободу.

„Србија најбоље зна шта значе жртве, ратови и страдање. Одувек смо били на страни истине, правде и поштовања права, због чега смо плаћали високу цену, али смо увек из свих сукоба излазили подигнуте главе, као победници. Уверена сам да ћемо наставити са одбраном слободе и права сваког појединца, поштовањем владавине права и демократије и да ћемо убрзано кренути ка циљу пуноправном чланству у ЕУ“, рекла је она.

Честитке поводом Дана победе и Дана Европе

Политичке партије Србије огласиле су се поводом данашњег Дана победе над фашизмом, који се ове године обележава у сенци догађаја у Украјини и да је стога битније него икад сетити се вредности мира.

Покрет слободних грађана саопштио је да се на данашњи дан, Дан Европе и Дан победе над фашизмом, морамо сетити вредности мира.

„Данас је битније него икада да се сетимо вредности на којима је свет после Другог светског рата у Европи заснован, а то су демократија, владавина права, људска и мањинска права и слобода; исте вредности за које се ПСГ залаже од свог оснивања и наставља да то чини“.

Из Покрета слободних грађана наводе и да нас је „агресија Русије на Украјину“ подсетила колико су слобода и мир крхки и колико лако све оно што чини безбедну свакодневицу грађана, може преко ноћи да се претвори у борбу за живот. Истичу да је Европа пред највећим изазовом и реакција на тај изазов би, кажу, морала да без калкулисања да доведе до мира у једној од највећих држава.

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је да 77 година после победе над нацизмом и фашизмом Европа нема право да буде срећна и спокојна.

Они кажу да је све блеђа нада да су ове злочиначке политике заувек поражене.

„Десни екстремизам је веома жив. Политичке опције које заговарају идеје блиске нацизму и фашизму слободне шире своје идеје и добијају све већу подршку у изборним процесима“, навели су из ЛСВ-а.

Наводе и да је тужно што се ове године Дан победе дочекује у, како кажу, јеку бруталне руске агресије на Украјину.

„Људи гину у име нових империјалних тежњи.

Европски и светски мир су поново угрожени“, наводе из ЛСВ у саопштењу које је потписао портпарол ове странке Александар Мартон

Из Странке слободе и правде су поводом Дана победе над фашизмом саопштили да овај дан и Дан Европе ове године обележавамо са једнаком зебњом и оправданим питањем: да ли је злочиначка идеологија заиста поражена.

„Јачање деснице у земљама Европске уније, ‘Тврђава Европа’ и релативизација историје допринели су томе да некадашњи светионик слободе почне да баца сасвим другачије светло и шаље двосмислене сигнале ‘крхким демократијама’ каква је, између осталих, и Србија“, сматрају у овом покрету.

Србија је, наводе, увек знала вредност слободе и због тога у прошлости плаћала пуну и страшну цену.