in

Дан победе и дан Европе – централна прослава Дана Европе у Србији у Новом Саду

Деветог маја 1945. године, капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи и 9. мај се од тада обележава као Дан победе, а слави се и као Дан Европе.

У част Дана Европе у Београду су синоћ важне локације биле осветљене у бојама застава Европске уније.

Дан Европе (9. мај), обележава се као сећање на објављивање Шуманове декларације.

Овај важан документ, који носи име по тадашњем министру спољних послова Француске, објављен је 1950. године и представљао је основу изградње уједињене Европе, па самим тим и Европске уније.

Полагање венаца ослободиоцима Београда

Церемонија полагања венаца и одавања почасти биће одржана на Гробљу ослободилаца Београда 1944. године, а полагањем венаца биће одата почаст и код Споменика совјетским ветеранима на Авали.

Поводом Дана победе над фашизмом, почасна паљба биће извршена у 11:00 са Савске терасе Београдске тврђаве, а авиони Војске Србије надлетаће данас од 11:30 до 13:00 часова више градова.

Сваке године, Дан Европе обележавају поруке мира и солидарности.

„Светски мир не може се сачувати без креативних напора пропорционалних опасностима које му прете“, стоји у Шумановој декларацији, саопштено је из Делегације ЕУ у Србији.

Централна прослава Дана Европе одржаће се данас на Тргу слободе у Новом Саду, где ће током вечери бити организован концерт. Музичари из Оркестра младих Западног Балкана изводиће дела класичне, џез, поп, рок и етно музике заједно са бројним познатим уметницима.

Брнабић на пријему у Новом Саду

Премијерка Ана Брнабић присуствоваће званичном пријему поводом прославе Дана Европе у 18.30 часова, у Градској кући Новог Сада.

Пријем приређују шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Емануеле Жиофре и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Током маја, предвиђен је велики број догађаја на којима могу учествовати грађани. Догађаји и бројне онлајн и медијске активности су део кампање ЕУ за тебе – Бољи смо заједно, којим Делегација Европске уније у Србији обелажава Дан Европе, заједничку прошлост, садашњост и будућност Србије и ЕУ.

Прелети изнад више градова поводом Дана победе

У оквиру обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату ваздухоплови Војске Србије данас ће у времену од 11.30 до 13 часова, извршити прелете изнад више градова.

Прелети ће бити изведени изнад Новог Сада, Зрењанина, Панчева, Београда, Ужица, Пожеге, Чачка, Крагујевца, Јагодине, Ћуприје, Параћина, Крушевца, Трстеника, Краљева, Ниша, Прокупља и Лесковца, саопштило је Министарство одбране.

Михајловић: Очувати угрожене европске вредности

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је поводом Дана победе над фашизмом и Дана Европе да су јединство и солидарност данас потребни више него икада како би се очувале угрожене европске вредности које се темеље на идејама слободе, мира, политичког и економског уједињења.

Она је навела да историја нашег народа почива на антифашизму и да је Србија увек била на страни истине и поштовања права.

„Данас су нам више него икада потребне вредности на којима почива заједница европских народа и која је темељ Дана победе над фашизмом и Дана Европе. Идеја о слободној, уједињеној, солидарној Европи данас је угрожена и поражавајуће је што ту идеју угрожава земља која је поднела највећу жртву у борби против фашизма.

Због тога је данас свима у Европи потребно јединство, како бисмо зауставили рат и потребна нам је солидарност како бисмо помогли онима чији је живот угрожен“, рекла је потпредседница Владе, саопштило је ресорно министарство.

Михајловић је истакла да Србија припада реду држава које баштине антифашистичке идеје и са којима ће бранити заједничке вредности, борећи се за очување мира и слободу.

„Србија најбоље зна шта значе жртве, ратови и страдање. Одувек смо били на страни истине, правде и поштовања права, због чега смо плаћали високу цену, али смо увек из свих сукоба излазили подигнуте главе, као победници. Уверена сам да ћемо наставити са одбраном слободе и права сваког појединца, поштовањем владавине права и демократије и да ћемо убрзано кренути ка циљу пуноправном чланству у ЕУ“, рекла је она.