in

Данас на Тврђаву стижу Nick Cave & The Bad Seeds!

Фантастична прва ноћ пред 42.000 фанова, у којој су наступима доминирали Iggy Azalea, Афројацк, Сенидах, Adam Beyer, Enrico Sanguliano и Anfisa Letyago, идеално ће се наставити вечерас када стиже једно од највећих имена у историји rock’n’rolla. Велики Nick Cave и његови Bad Seeds наступиће вечерас на Главној бини EXIT фестивала. Концерт који се нестрпљиво чекао пет година, гласан, бесан и без кочница, праћен невероватно верном војском фанова, централни је музички догађај другог дана на Тврђави и почиње тачно у 22 часа. Уз Cavea, главна имена вечерашњег програма чине Masked Wolf, Maceo Plex, Honey Dijon, Denis Sulta и неуништиви The Exploited!

Другог дана на Тврђави, Главну бину ће уз Nicka Cavea и Masked Wolfa, својим наступима обележити Molchat Doma i Shouse, а оближња мтс Dance Arena ће осим тројца Maceo Plex – Honey Dijon – Denis Sulta, бити у знаку и сјајне Brine Knauss. На Visa Fusion бини ће се чути разноврсни музички жанрови, од хип хопа до трапа и елецтро попа, уз наступе Prti Bee Gee-a, Смоке Мардељана, Марчела, Бојане Вунтуришевић, Pocket Palme и посебног Bassivity showcase-a. Explosive бина наставља да грми уз хеадлинере The Exploited, Misconduct и Discharge. Оаза алтернативне електронике, омиљена и апгрејдована No Sleep Novi Sad бина на новој, већој локацији рејвоваће уз паришку underground Possession поставу и главна имена као што су Dax J, Hector Oaks, Parfait i Cera Chin. Трап рај, Gang Beats бина доводи више од десет извођача, међу којима су и Crni Cerak & Lacku.

Улазнице 

Једнодневне улазнице могу се купити по промо ценама које износе 3.990 динара за петак, 4.490 динара за суботу и 2.990 динара за недељу. За данас је у понуди и Фан пит по цени од 3.990 динара. У продаји су и дневне ВИП улазнице, као и четвородневни ВИП пакет по цени од 41.000 динара. Улазнице су на фестивалским капијама,на фестивалском сајту, као и напродајним местимаионлајнна страницама Gigs Tix-a.

По први пут EXIT је синоћ имао две церемоније отварања, од којих прву на Pachamama бини од 20 часова, а другу на Главној у поноћ, уз ватромет. Догађај на Pachamami, након емотивног говора Henry Ammara, обележили су млади руско-украјински пар Марија и Илија који су након пољупца пустили симболичне 22 беле голубице за 22 године Exita и тиме поруком мира, љубави и јединства симболично отворили фестивал. Уследио је наступ DJ Mosea, једног од највећих глобалних имена „свесне” музике, и у ко-продукцији са EXIT фондацијом, откривање арт инсталације „Yellow submanrine”, аустријско-српског уметника из Граца Игора Фридриха Петковића. Он је статичне стубове некадашњег железничког моста на Дунаву, испод Петроварадинске тврђаве, који је више пута срушен, трансформисао у подморницу из истоименог легендарног стрип-филма Beatlesa у далеко видљив знак мира.

Уметник тако, кроз својевремени концептуални времеплов, повезује некадашњи уметнички вапај Beatlesa за миром у Вијетнаму са жељом данашњих “EXIT” генерација за миром у Украјини и помирењем између народа Украјине и Русије.

азалеа,, еxит

Отварајући дан Exita својим наступима пред 42.000 фанова дефинитивно су освојили хип хоп суперзвездаИггy Азалеа, чији је перформанс уследио управо наконсвечане церемоније отварања после поноћи, али и један од најпопуларнијих ДЈ-ева на свету, Афројацк, за време чијег наступа је Главна бина била препуна фанова који су све хитове испратили плесом, хајпом и сјајним, фестивалским расположењем. Мегапопуларна Аустралијанка, у разговору после наступа одушевљено је за публику изјавила „Wow! Каква енергија!”. На главној бини наступио је и Jax Jones, који је рекао да је пресрећан и почаствован што је по други пут на Exitu, и што му је многобројна публика узвратила енергијом коју је настојао да пошаље – “Била је то савршена хармонија”, изјавио је после наступа.

Прво вече фестивала на Главну бину донело је инспирисан наступ обожаване Сенидах и премијерно издање концепта Back To The Future – двочасовног showcase-a у ком је представљена фузија oldschool звука хип хоп ветерана из региона и новог, незаустављивог трап таласа, а реакције публике обећавају светлу будућност оваквом музичком концепту!

Један од највећих фестивалских плесних подијума, мтс Dance Arenu, прве вечери обележили су B2B наступи које су имали Adam Beyeri Enrico Sangiuliano, ANNA i Sama’ Abdulhadi, као и Eli Brown и Илија Ђоковић, сетови надолазеће велике тецхно звезде Anfise Letyago и Humana Riasa, али и ливе наступ Reiniera Zonnevelda,који је EXIT назвао једним од најбољих фестивала на свету!