in

Danas potpuno pomračenje Sunca, biće vidljivo iz Severne Amerike

Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i “Jutjub” kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), prenosi Skaj njuz.

Za razliku od delimičnog, potpuno pomračenje Sunca potamni nebo kao da je sumrak i omogućava da se vidi korona Sunca – njegova atmosfera jarke bele boje.

“Potpuno pomračenje Sunca jedan je od najlepših prizora u prirodi i možda je retko bilo gde u galaksiji”, rekao je profesor astrofizike na Univerzitetu Oksford Kris Lintot.

Naučnici iz NASA su posebno zainteresovani za nova saznanja o koroni Sunca, koja će možda dobiti kada pošalju istraživačke avione na visinu od oko 15 kilometara za vreme pomračenja.

Korona Sunca je misterija naučnicima jer je više stotina puta toplija od površine Sunca i izvor je solarnih vetrova.

Očekuje se da će i stotine građana učestvovati u izučavanju ovog fenomena – merenjem stišavanja ptica i drugih životinja, praćenjem pada temperature na Zemlji i efekta na kanale komunikacije.

Ovo pomračenje je neobično jer, iako se inače vidi sa istog mesta jednom na svakih 375 godina, u državi Ilinois će biti vidiljivo drugi put posle samo sedam godina.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /